Maalipallo
Paralympialaji
Maalipallo on kesäparalympialaji näkövammaisille urheilijoille.
Peliä pelataan kuusihenkisin joukkuein, joista kolme on kerrallaan kentällä. Kaikilla pelaajilla on silmien edessä läpinäkymättömät laskettelutyyppiset lasit. Pelissä käytetään palloa, joka on 1250g painoinen ja siinä on äänilähteenä kulkusia sisällä.
Peli perustuu kuuloaistiin. Hyökkäävän joukkueen tarkoituksena on vierittää pallo vastustajan maalilinjan yli, kun taas puolustava joukkue yrittää estää sen.
Heitossa pallon on kosketettava lattiaan ennen puolueetonta aluetta (6 metrin levyinen alue keskellä kenttää), joten palloa heitetään voimalla alakautta keilailun tapaan. Lisäksi pallon on osuttava maahan puolueettomalla alueella.
Puolustaessaan pelaajat heittäytyvät kyljelleen puolustusalueella kädet vartalon jatkeena, jotta saadaan suurempi torjunta-ala. Puolustavan joukkueen pelaaja, joka saa pallon haltuunsa, saa heittää sen välittömästi, jos peliä ei ole vihelletty poikki.
Kilpailut ja sarjat
Maalipallossa kilpaillaan kansainvälisellä tasolla paralympialaisissa, MM- ja EM-kilpailuissa sekä erilaisissa turnauksissa. Kansallisella tasolla kilpaillaan miesten SM-sarjassa sekä avoimessa SM-sarjassa. Nuorille järjestetään vuosittain lajileirejä sekä kisatapahtumia.
Kansallisella tasolla miehet ja naiset pelaavat samoissa joukkueissa. Miesten SM-sarjassa voivat pelata myös naiset, avoimessa SM-sarjassa voivat pelata muut paitsi miesten maajoukkuepelaajat. Kansallisissa sarjoissa voivat pelata myös näkevät pelaajat.
SM-sarjojen sarjasäännöt ja muut dokumentit löytyvät Goalball.fi-sivustolta:
Kansainvälisellä tasolla miehille ja naisille on omat sarjansa.
Ota rohkeasti yhteyttä Paralympiakomitean lajipäällikköön tai paikkakuntasi tai lähialueesi seuraan, jos olet kiinnostunut maalipallosta!
Maalipallon oma tapahtumakalenteri Goalball.fi-sivustolla
Harrastuspaikkaa voi hakea SuomiSportin Sporttihaku -palvelun kautta.
Maalipallo lajina
Säännöt
Peliä pelaa kaksi kolmen pelaajan joukkuetta, joilla kummallakin on enintään kolme vaihtopelaajaa. Pelissä käytetään palloa, joka on 1250g painoinen ja siinä on äänilähteenä kulkusia sisällä. Peliaika on 2x12 min tehokasta peliaikaa.
Maalipallokenttä on lentopallokentän kokoinen alue (pituus 18m, leveys 9m), joka on jaettu kuuteen kolmen metrin alueeseen. Maalit sijaitsevat kentän kummassakin päädyssä ja ne ovat 1,3 metriä korkeat ja 9 metriä leveät. Rajat merkitään leveällä teipillä, jonka alle laitetaan naru orientoitumisen helpottamiseksi.
Hyökkäävän joukkueen tarkoituksena on vierittää pallo vastustajan maalilinjan yli, kun taas puolustava joukkue yrittää estää sen. Heitossa pallon on kosketettava lattiaan ennen puolueetonta aluetta (6m), joten palloa heitetään voimalla alakautta keilailun tapaan. Jos pallo lentää ilmassa liian pitkälle niin vastustaja saa rangaistusheiton, jota jää puolustamaan yksin rikkeen tehnyt pelaaja.
Kentällä olevien pelaajien tulee käyttää läpinäkymättömiä silmäsuojia. Puolustaessaan pelaajat heittäytyvät kyljelleen puolustusalueella kädet vartalon jatkeena, jotta saadaan suurempi torjunta-ala. Puolustavan joukkueen pelaaja, joka saa pallon haltuunsa, saa suorittaa heittonsa välittömästi.
Peli perustuu pallon kuulemiseen, joten yleisön on oltava pelin käydessä täysin hiljaa. Valmentajatkin saavat antaa ohjeita pelaajilleen vain pelikatkoilla. Usein kuuleekin tuomareiden sanovan "Quiet please" ennen kuin he viheltävät pelin taas käyntiin.
Kansallisten sarjojen sarjasäännöt ja muut dokumentit löytyvät Goalball.fi-sivustolta:
Luokittelu
Maalipallo on näkövammaisten laji, jossa kilpailevilla urheilijoilla on eriasteisia näkövammoja. Urheilijat on luokiteltu B1, B2 tai B3 näkövammaluokkaan (sokea, vaikeasti heikkonäköinen tai heikkonäköinen). Tasavertaisen kilpailun takaamiseksi kaikkien pelaajien silmät on peitetty teipeillä ja tummennetuilla laseilla niin, että pelaaja ei näe mitään.
- B1 = sokea, ei valon havaitsemista kummassakaan silmässä, eikä kykyä havaita kädenliikkeitä miltään suunnalta tai etäisyydeltä.
- B2 = vaikeasti heikkonäköinen, joka pystyy erottamaan kädenliikkeet näöntarkkuudella 2/60 ja/tai näkökenttä on alle 5 astetta, pääsääntöisesti tarvitsee avustajaa liikkumiseen vieraissa paikoissa, tässä luokassa voi olla monia erilaisia näkökykyä rajoittavia tekijöitä.
- B3 = heikkonäköinen, jonka näöntarkkuus on vähintään 2/60 ja enintään 6/60 ja/tai näkökenttä on yli 5 astetta, mutta alle 20 astetta, osa tarvitsee avustajaa liikkumiseen vieraissa paikoissa, tässä luokassa voi olla monia erilaisia näkökykyä rajoittavia tekijöitä.
Luokittelun tekee aina silmälääkäri ja kaikki luokitukset määräytyvät parhaan silmän ja parhaan korjauksen mukaan. Näkövammaiseksi paralympialaisissa voidaan luokitella urheilija, jolla on keskeinen puutos näkökentässä. Tyypillisiä näkövammoja ovat mm. putkinäkö ja näkökentässä olevat sumeat tai pimeät alueet. Usein myös kontrastien erottelukyky ja sopeutuminen valoon/hämärään ja näiden vaihteluihin on heikentynyt. Urheilija, jonka näkö voidaan korjata silmä- tai piilolinsseillä normaaliksi, ei voi päästä paralympialaisten luokittelujärjestelmään.
Suomen sarjoissa saa pelata myös vammaton urheilija. Kansainvälisissä turnauksissa ja arvokilpailuissa pelaajalla täytyy olla silmälääkärin tekemä näkövammaluokittelu.
Ohjeet näkövammaisten urheilijoiden luokitteluun Näkövammaisten liiton sivuilla
Huom! Luokitteluun liittyvissä asioissa ota yhteyttä lajin yhteyshenkilöön.
Esteettömyys
Liikuntatilojen yleisen esteettömyyden lisäksi maalipallon pelaaminen liikuntasalissa edellyttää seuraavia asioita:
- Kaikki kenttämerkinnät ovat käsin tunnusteltavissa, mikä mahdollistaa pelaajien orientoitumisen pelialueella. Teippinä käytetään lattiamateriaalitoimittajan suosittelemaa teippiä, jotta vältytään lattian ja muiden merkintöjen vaurioitumiselta. Teipin väri on valittu niin, että teippi ja lattian väri muodostavat riittävän tummuuskontrastin havainnoinnin helpottamiseksi.
- Yhdenvertaisen pelitilanteen aikaansaamiseksi suorituspaikan akustiikka on symmetrinen ja äänentoistolaitteiden toistoalue on laaja ja tasainen. Tilan ulkopuolelta kantautuvat äänet ovat hallittavissa.
- Tilan seinät ja lattia erottuvat tummuuskontrastilla. Selkeät, helppolukuiset opasteet ja opasteiden taktiilimerkinnät helpottavat pelaajien liikkumista suorituspaikalla ja oheistiloissa. Suorituspaikan ja oheistilojen opastuksessa on käytetty ohjaavia materiaaleja, joissa on tummuuskontrastin lisäksi myös tuntokontrasti.
- Tilassa on riittävä epäsuora valaistus ja häikäisemättömät pinnat, jotka auttavat tuomarin ja valmentajan työskentelyä ja yleisön pelin seuraamista.
Lisätietoja urheilulajien esteettömyydestä
Yhteystiedot
Maalipallovaliokunta
- Timo Pelkonen, lajipäällikkö, valiokunnan sihteeri, puh. 050 596 5015, timo.pelkonen@paralympia.fi
- Kari Räsänen, puheenjohtaja, puh. 040 586 1205, kari.rasanen@sci.fi
- Erkki Miinala, jäsen
- Esamatti Käkelä, jäsen
- Jorma Kivinen, jäsen
- Ville Montonen, jäsen
- Päivi Tolppanen, jäsen
- Arttu Mäkinen, naisten maajoukkuevalmennus
- Pasi Koivukari, miesten maajoukkuevalmennus
- Henriikka Toivola, jäsen
- Sami Mustonen, jäsen
- Oskari Nyström, jäsen
Maalipalloseuroja
- Aisti Sport, Vantaa
- Yhteyshenkilö: Miika Honkanen, puh. 050 5815 389, honkanen.miika@gmail.com
- Näpäjä, Lahti
- Yhteyshenkilö: Sami Heikkinen, puh. 044 506 8803, sami.heikkinen96@icloud.com
- Old Power, Espoo
- Yhteyshenkilö: Erkki Miinala, puh. 044 291 2126, eki.miinala@gmail.com
Vuokraa välineet
Varaa liikunnan apuvälineitä käyttöösi Paralympiakomitean vuokrauskalenterista.
Vuokraa maalipallo välineet