Ratsastus
Paralympialaji
Special Olympics -laji
Ratsastus on kesäparalympialaji liikunta- ja näkövammaisille urheilijoille. Ratsastus on myös kehitysvammaisten henkilöiden Special Olympics -laji.
Ratsastus lajina
Paralympialaisissa ratsastetaan kouluratsastus-, joukkue- ja henkilökohtainen kilpailu. Kehitysvammaisten urheilijoiden on mahdollista harrastaa ja kilpailla useimmissa ratsastusmuodoissa omalla tasollaan. Special Olympics-kilpailuja järjestetään kouluratsastuksessa, esteratsastuksessa ja lännenratsastuksen eri lajeissa. Suomessa kilpaillaan lähinnä kouluratsastuksessa ja working trail tehtäväradoilla.
Ratsastusleirejä ja valmennusta eritasoisille ratsastajille järjestetään Suomessa ympäri vuoden. Lajin kehitysvammaisten urheilijoiden Special Olympics -kisoja järjestetään vuosittain. Lisäksi järjestetään kansallisia kilpailuja, joissa sarjoja on sekä aloittelijoille että kokeneemmille liikunta-, näkö- ja kehitysvammaisille ratsastajille.
Pararatsastuksesta Suomessa vastaa Suomen Ratsastajainliitto. Lajia pääsee harrastamaan talleilla ja ratsastusseuroissa ympäri maan.
Hae harrastuspaikkaa SuomiSportin Sporttihaku -palvelussa
Ota rohkeasti yhteyttä paikkakuntasi tai lähialueesi talleihin, Ratsastajainliittoon tai Paralympiakomitean Special Olympics -lajipäällikköön, jos olet kiinnostunut ratsastuksesta!
Esteettömyys
Liikuntatilojen yleisen esteettömyyden lisäksi pararatsastuksen harrastaminen ratsastustallin tiloissa edellyttää seuraavia asioita:
- Kulkureitit tiloissa ja eri toimintojen välillä ovat turvallisia ja esteettömiä.
- Tallin tilat ovat selkeät, avarat ja valoisat.
- Liukuovet karsinoissa helpottavat liikkumista käytävällä, jolloin käytävälle jää kulkutilaa, eivätkä avoinna olevat ovet aiheuta törmäysvaaraa.
- Varusteet säilytetään niille varatussa tiloissa. Varusteille on varattu säilytyspaikkoja eri sijoituskorkeuksille. Varusteiden säilytyspaikat on merkitty selkeästi ja loogisesti noudattaen karsinajärjestystä.
- Ratsaille nousua varten on ramppi, joka on sijoitettu maneesiin tai maneesin lähelle rauhalliselle, tasaiselle ja kovapintaiselle alueelle. Suositeltavaa olisi, että ramppeja olisi erikorkuisia ja niitä olisi mahdollista lähestyä molemmista suunnista. Rampin pinta on luistamaton ja suojareunoissa on tummuuskontrasti. Ulkona oleva ramppi puhdistetaan säännöllisesti.
- Pararatsastajan käyttämälle apuvälineelle on suojaisa sijoituspaikka ratsastuksen ajaksi.
- Maneesin akustiikka mahdollistaa avustajan, ohjelmanlukija ja huutajan äänen kuulumisen ratsastajalle.
- Maneesissa peilit on sijoitettu niin, että ulkoa tuleva valo ei aiheuta häikäisyä niiden kautta.
- Maneesin ja kilpailualueen äänentoistolaitteistoon on mahdollista yhdistää induktiosilmukkatoiminto kuulovammaisia varten.
- Kulkureitit kilpailupaikoilla on erotettu selkeästi. Ratsukot ja hevoset taluttajineen kulkevat eri reittejä kuin jalankulkijat.
- Kilpailuissa merkitään selvästi katsojille sallitut alueet.
- Kilpailualueelle, -kansliaan ja maneesin tuomaritiloihin on mahdollista päästä myös apuvälineillä.
- Kilpailuissa kuulutusten lisäksi informaatio on saatavana myös kirjallisesti. Jos maneesissa ja kilpailuissa käytetään taustamusiikkia, musiikki kytketään pois kuulutusten ajaksi.
Säännöt
Ratsastus paralympialajina
- Ratsastajan tavoitteena on esittää hevosella puhtaita, säännöllisiä ja irtonaisia askellajeja sekä pehmeitä, lennokkaita ja vaivattomia liikkeitä.
- Ratsastajat voivat käyttää apuvälineitä.
- Sokeat ratsastajat saavat käyttää apunaan ääniapua.
- Joukkueeseen kuuluu kolme ratsastajaa.
- Kilpailuissa on määritellyt ratsastusasut.
Luokittelu
Luokittelu pararatsastuksessa
Pararatsastuksessa liikunta- ja näkövammaiset urheilijat kilpailevat kouluratsastuksessa viidessä eri vammaluokassa, joita kutsutaan ryhmiksi. Ryhmä I on käyntiluokka, ryhmässä II mukana on myös ravi, ryhmä III on raviluokka, ryhmä IV helpompi laukkaluokka ja luokka V vaativampi laukkaluokka. Ryhmien numerot kertovat vamman laadun, eli mitä pienempi luku, sitä vaikeampi vamma.
- Ryhmä I: Ratsastajalla on vaikea liikuntavamma, joka vaikuttaa kaikkiin neljään raajaan sekä keskivartaloon. Useimmiten ratsastaja käyttää pyörätuolia jokapäiväisessä elämässään.
- Ryhmä II: Ratsastajalla on vaikea liikuntavamma, joka vaikuttaa keskivartaloon ja lieviä vammoja yläraajoissa, tai keskivaikeita vammoja keskivartalossa sekä ylä- ja alaraajoissa. Suurin osa ratsastajista käyttää pyörätuolia jokapäiväisessä elämässään.
- Ryhmä III: Ratsastajalla on vaikea liikuntavamma molemmissa alaraajoissa ja lisäksi myös keskivartalossa voi olla lieviä vammoja, tai heillä on keskivaikeita vammoja ylä- ja alavartalossa sekä keskivartalossa. Jotkut luokan III ratsastajista saattavat käyttää pyörätuolia jokapäiväisessä elämässään.
- Ryhmä IV: Ratsastajalla on vaikea liikuntavamma molemmissa yläraajoissa tai keskivaikeita vammoja kaikissa neljässä raajassa tai he ovat lyhytkasvuisia. Luokkaan IV kuuluvat myös ratsastajat, joilla on IBSA B1 -tason näkövamma (sokea). Suomessa ryhmään IV kuuluvat myös kehitysvammaiset ratsastajat, joilla ei kehitysvamman lisäksi ole muita fyysisiä vammoja.
- Ryhmä V: ratsastajalla on vammoja yhdessä tai useammassa raajassa. Luokkaan V kuuluvat myös ratsastajat, joilla on IBSA B2 -tason näkövamma (vaikeasti heikkonäköinen).
Huom! Luokitteluun liittyvissä asioissa ota yhteyttä lajin yhteyshenkilöön.
Luokittelu Special Olympics -kilpailuissa
Special Olympics -kilpailuja voidaan järjestää kouluratsastuksessa, englantilaisessa ratsastusluokassa, esteratsastuksessa, joukkueviestissä ja lännenratsastuksen eri lajeissa.
Suomessa kilpaillaan lähinnä kouluratsastuksessa ja englantilaisessa ratsastusluokassa. Molemmissa lajissa on kolme eritasoista ryhmää: käynti, käynti-ravi ja käynti-ravi-laukka.
Ratsastuksessa miehet ja naiset kilpailevat samoissa luokissa. Tasoluokittelussa otetaan huomioon ratsastajan taidot ja ikä.
Unified -ratsastuksessa kilpaillaan joko yhden kehitysvammaisen ja yhden partnerin voimin tai kahden kehitysvammaisen ja kahden vammattoman voimin.
Special Olympics -ratsastuskilpailuissa ratsastetaan lainahevosilla, joten harrastuksessa voi edetä kilpailutasolle asti, vaikka ei omistaisikaan omaa hevosta.
Näkövammaisten urheilijoiden luokittelu
- Näkökeskus Vision ylilääkäri
- Ohjeet näkövammaisten urheilijoiden luokitteluun Näkövammaisten liiton sivuilla
Ratsastuksen yhteystiedot
Ratsastus on integraatiolaji, jonka toimintaa ja yhteistyötä lajiliiton kanssa koordinoi Paralympiakomitean valmennuspäällikkö Tuomas Törrönen, puh. 050 408 6152, tuomas.torronen@paralympia.fi
Suomen Ratsastajainliitto
- Lajivastaava, Salli Saarela, puh. 040 610 6514, salli.saarela@ratsastus.fi
Special Olympics -toiminta
- Lajipäällikkö Elina Ahtiainen, puh. 045 139 7373, elina.ahtiainen@paralympia.fi