Pöytätennis
Paralympialaji
Special Olympics -laji
Elinsiirron saaneiden MM-kisalaji
Pöytätennis on kesäparalympialaji liikunta- ja kehitysvammaisille urheilijoille. Pöytätennis on myös kehitysvammaisten henkilöiden Special Olympics -laji sekä elinsiirron saaneiden henkilöiden MM- ja EM-kisalaji. Kehitysvammaisten yleisurheilussa on tarjolla myös kansainvälisen VIRTUS-järjestön (entinen INAS) sekä down-urheilijoiden ITTADS-järjestön kilpailuja.
Parapöytätenniksessä kilpailijat luokitellaan toimintakyvyn mukaisiin luokkiin. Tästä tarkemmin Säännöt ja luokittelu -osiossa. Kehitysvammaisten Special Olympics -kilpailuissa urheilijat jaetaan tasoluokitteluissa tasoryhmiin ja elinsiirron saaneiden kilpailuissa urheillaan ikäryhmittäin.
Parapöytätenniksestä Suomessa vastaa Suomen Pöytätennisliitto. Lajia pääsee harrastamaan Pöytätennisliiton alaisissa urheiluseuroissa ja kilpailuissa.
Etsi harrastuspaikkaa SuomiSportin Sporttihaku -palvelusta
Ota rohkeasti yhteyttä paikkakuntasi tai lähialueesi seuraan tai Pöytätennisliittoon, jos olet kiinnostunut pöytätenniksestä!
Suomen Pöytätennisliitto
Säännöt ja luokittelu
Säännöt
Parapöytätenniksen säännöt vastaavat pääsääntöisesti pöytätenniksen kansainvälisiä sääntöjä. Ottelu koostuu viidestä erästä. Erävoittoon vaaditaan 11 pistettä tai kahden pisteen voittomarginaali. Voittaja on pelaaja tai pari, joka voittaa kolme erää.
Luokittelu
Pöytätenniksessä liikuntavammaiset urheilijat kilpailevat kymmenessä eri vammaluokassa (1-10) ja kehitysvammaiset urheilijat kilpailevat vammaluokassa 11. Vammaluokissa 1-5 urheilijat kilpailevat pyörätuolissa (pyörätuoliluokat) ja vammaluokissa 6-10 pystyasennossa (pystyluokat). Urheilijat luokitellaan toimintakyvyn perusteella, jossa huomioidaan pelaajan ulottuvuus, lihasvoima, liikerajoitukset, tasapaino sekä kyky pitää mailasta kiinni. Mitä pienempi luokka, sitä huonompi on urheilijan toimintakyky.
- Pyörätuoliluokat: TT1, TT2, TT3, TT4, TT5. Pyörätuoliluokista TT1-2 ovat tetraplegikkojen (toimintarajoitteita sekä ylä- että alaraajoissa ja vartalon lihakset toimivat heikosti) ja vammaluokat TT3-5 paraplegikkojen (toimintarajoitteita vartalon ja/tai alaraajojen lihaksissa) luokkia.
- Pystyluokat: TT6, TT7, TT8, TT9, TT10. Pystyluokkien TT6-10 urheilijoilla voi olla esimerkiksi ylä- tai alaraajan amputaatiota, CP-vamma tai lyhytkasvuisuutta.
- Kehitysvammaisten luokka: TT11. Vammaluokan TT11 urheilijoilla on kehitysvamma. Urheilijoiden erilaiset kehitysvammat vaikuttavat monin eri tavoin urheilusuoritukseen.
Huom! Luokitteluun liittyvissä asioissa ota yhteyttä lajin yhteyshenkilöön.
Pöytätenniksen yhteystiedot
Pöytätennis on integraatiolaji, jonka toimintaa ja yhteistyötä lajiliiton kanssa koordinoi Paralympiakomitean valmennuspäällikkö Tuomas Törrönen, puh. 050 408 6152, tuomas.torronen@paralympia.fi
Suomen Pöytätennisliitto
- Toiminnanjohtaja Henri Pelkonen, puh. 040 5371 449, henri.pelkonen@sptl.fi
- Paravaliokunnan puheenjohtaja Hannu Sihvo, puh. 040 7186 360, hannusihvo57@gmail.com
Special Olympics -toiminta
- Lajipäällikkö Elina Ahtiainen, puh. 045 139 7373, elina.ahtiainen@paralympia.fi
Hyödyllisiä linkkejä
- Kansainvälinen vammaispöytätennisliitto (luokittelumääritykset)
- Suomen Pöytätennisliitto
- Special Olympics Finland
- Kansainvälinen vammaispöytätennisliitto
- Kansainvälinen Special Olympics -järjestö
- Elinsiirron saaneiden kansainvälinen urheilujärjestö
- Elinsiirron saaneiden ja dialyysissä olevien Euroopan urheilujärjestö
- Kansainvälinen pöytätennisliitto
- Kehitysvammaisten kansainvälinen VIRTUS-järjestö