- Etusivu
- Urheilijalle
- Apurahat
Apurahat paraurheilijoille
Paraurheilijoille ja vammaisille harrastajille on tarjolla useita erilaisia stipendejä ja apurahoja koko urheilijan polun varrelle. Tutustu eri vaihtoehtoihin ja hakuaikoihin!
Startti-stipendi harrastuksen alkuvaiheeseen
Mihin tarkoitukseen
Paralympiakomitean ja Tukilinja-säätiön Startti-stipendijärjestelmällä tuetaan harrastamisen alkuvaiheen paraurheilu- ja soveltavan liikunnan toimintaa. Stipendit rahoittaa Tukilinja-säätiö.
Kenelle
Yksilöhakijoina Startti-stipendiä voivat hakea omassa urheilulajissaan alkutaipaleella olevat mutta harrastuksessaan tavoitteelliset vammaiset liikunnan harrastajat ja urheilijat iästä riippumatta. Yhteisöhakijana stipendiä voivat hakea seurat ja yhdistykset, joissa on aloitettu tai ollaan aloittamassa soveltavan liikunnan tai paraurheilutoimintaa.
Yksilöhakijoista etusijalla stipendin saajina ovat harrastajat, joilta puuttuvat riittävät resurssit harrastuskuluihin. Stipendiä ei myönnetä yksilöhakijoille harrastuksen peruskuluihin, kuten kausimaksuihin tai kilpailumatkojen kuluihin eikä yhteisöhakijoille seuratoiminnan jatkuviin rakenteellisiin kuluihin, kuten ohjaajan palkkioihin tai tilavuokriin.
Startti-stipendit on suunnattu erityisesti sellaisille urheilijanpolun alussa oleville henkilöille tai uutta toimintaa aloittaville yhdistyksille, joille alkuvaiheen vaatima panostus voi muodostua esteeksi. Siksi toivomme, että hakemuksessa kerrotaan lyhyesti myös yksilöhakijan tai yhdistyksen taloudellisesta tilanteesta.
Minkä verran
Myönnettävien stipendien suuruus on max. 500 euroa /yksilöhakija ja max. 1000 euroa / yhteisöhakija. Stipendin saajilta edellytetään, että stipendi käytetään hakukohteeseen.
Muuta
Kun stipendi on käytetty, Paralympiakomitealle lähetetään kertomus ja valokuva stipendin käyttökohteesta. Mikäli toivotte, että valokuvianne ei käytetä Paralympiakomitean tai Tukilinjan Startti-stipendejä koskevassa tiedotuksessa, pyydämme mainitsemaan asiasta viestissänne.
Startti-stipendissä on neljän vuoden karenssi ennen kuin sama hakija voi saada stipendin uudestaan.
Hakijoita pyydetään huomioimaan, että hakijat, joilla on jokin fyysinen vamma, voivat hakea tukea myös Invalidiliiton alaiselta Vammaisliikunnan tuki ry:ltä, jonka myöntämä tuki on suunnattu ensisijaisesti Invalidiliiton jäsenyhdistyksille ja niiden jäsenille.
Lue lisää Vammaisliikunnan tuki ry:stä
Hae näin
Startti-stipendin haku on kahdesti vuodessa: huhtikuun loppuun ja lokakuun loppuun mennessä. Stipendipäätöksistä ilmoitetaan hakijoille kevään osalta kesäkuun loppuun ja syksyn osalta joulukuun loppuun mennessä.
Huom! Startti-stipendin hakulomake uudistuu. Uudistuksesta johtuen lomake on hetken suljettuna. Uusi lomake aukeaa tammikuun loppuun mennessä.
Urheilija-apuraha
Opetus- ja kultuuriministeriön myöntämä urheilija-apuraha on tarkoitettu urheilijoille, jotka sitoutuvat pitkäjänteiseen ammattimaiseen valmentautumiseen ja joilla arvioidaan olevan menestymismahdollisuuksia tulevissa urheilun kansainvälisissä arvokilpailuissa.
20 000 euron suuruiset valmennus- ja harjoitteluapurahat on tarkoitettu ehdottomalla kansainvälisellä huipulla oleville yksilölajien urheilijoille, ovat pääsääntöisesti oman lajinsa Euroopan rankingissa 10 parhaan joukossa ja/tai joilta odotetaan mitalisijaa tulevissa olympiakisoissa ja paralympiakisoissa, muiden kuin olympia- ja paralympialajien osalta maailmanmestaruuskilpailuissa tai vastaavissa.
10 000 euron suuruiset valmennus- ja harjoitteluapurahat on tarkoitettu sellaisille lahjakkaille yksilölajien nuorille urheilijoille, jotka ovat jo kohtuullisesti menestyneet aikuisten kansainvälisissä arvokilpailuissa tai tasoltaan vastaavissa muissa kilpailuissa ja jotka arvioidaan tulevaisuuden mitaliehdokkaiksi. 10 000 euron apuraha voidaan myöntää myös erityisen lahjakkaille nuorille urheilijoille, vaikka heillä ei vielä olisikaan menestystä aikuisten kansainvälisissä arvokilpailuissa.
Lisää urheilijoiden apurahoista Opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilta
Paralympiarahasto ja Para-stipendit
Mihin tarkoitukseen
Syksyllä 2021 avattuun Paralympiarahastoon kerätyllä tuella edistetään vammaisten henkilöiden liikuntaa ja urheilua. Rahaston tuotoista ja pienlahjoituksista pyritään jakamaan vuosittain Para-stipendejä kulloinkin erikseen valitun painotuksen mukaisesti.
Ensimmäisellä hakukierroksella vuoden 2022 alussa painotus oli vammaisurheilijoiden sosioekonomisen aseman parantamisessa ja urheilusta aiheutuvien ylimääräisten kulujen korvaamisessa.
Toisella hakukierroksella vuoden 2023 alussa etusijalla olivat urheilu-uransa alkuvaiheessa tai muuten ”läpimurron kynnyksellä” olevat urheilijat, joita stipendi voi auttaa eteenpäin paraurheilu-uralla tai liikuntaharrastuksen parissa.
Kenelle
Para-stipendiä voivat hakea yksityishenkilöt esimerkiksi matka- tai leirikuluihin tai kilpailumatkasta aiheutuviin kustannuksiin.
Stipendiä ei voida myöntää harrastuksen tai toiminnan peruskuluihin, kuten kausimaksuihin, tilavuokriin tai ohjaajan palkkioihin.
Minkä verran
Ensimmäisessä stipendihaussa vuonna 2021 jaettiin yhteensä 25 000 euroa Para-stipendeinä 68 urheilijalle. Toisessa stipendihaussa vuonna 2022 jaettiin yhteensä 25 000 euroa Para-stipendeinä 45 urallaan eteenpäin pyrkivälle urheilijalle.
Ensimmäisillä hakukierroksilla yksittäiset Para-stipendit olivat suuruudeltaan 500–2000 euroa.
Hae näin
Jokainen hakija hakee tukea henkilökohtaisesti. Kirjoita mukaan selvitys stipendin käyttötarkoituksesta ja siitä, miksi stipendin saaminen on sinulle tärkeää. Selvitystä käytetään stipendien myöntämistä arvioitaessa sekä stipendin saajista uutisoitaessa.
Tuki on veronalaista tuloa, eli stipendin saajien tulee toimittaa myös verokortti.
Huomioittehan, että joukkueurheilun osalta kilpailu- tai leirimatkalle lähtö ei voi olla riippuvainen siitä, että kaikki joukkueen jäsenet saavat stipendin.
Seuraava hakuaika Para-stipendeille ilmoitetaan tarkemmin vuoden 2024 jälkeen.
Vammaisliikunnan Tuki ry
Mihin tarkoitukseen
Vammaisliikunnan Tuki ry myöntää avustuksia fyysisesti vammaisten henkilöiden liikuntatoimintaan.
Avustusta voi hakea uusiin liikuntakokeiluihin, , uusien lajien löytämiseen, liikuntakerhotoimintaan ja kilpailumatkoin, salivuokriin, liikuntavälineisiin, kilpailu- ja harjoitusmatkoihin, valmennuskuluihin ja muihin vastaaviin.
Kenelle
Tukea jaetaan ensisijaisesti Invalidiliiton jäsenyhdistyksille ja heidän jäsenilleen.
Avustusta voivat hakea fyysisesti vammainen urheilija, joka ei saa urheilija-apurahaa valtiolta, fyysisesti vammainen liikunnan harrastaja, edellä mainittujen avustajat, valmentajat, ohjaajat liikunnan vetäjät ja toimijat.
Avustusta samalle henkilöhakijalle ei myönnetä perättäisinä vuosina. Yhdistyksien on mahdollista saada avustusta kerran vuodessa. Avustusta voidaan myöntää yhdistyksen järjestämään jatkuvaan liikuntatoimintaan harkinnan varaisesti.
Minkä verran
Avustusta myönnetään vain konkreettisia kuluja vastaan. Kulut tulee osoittaa kuiteilla tms. tositteilla.
Avustusta myönnettäessä otetaan huomioon hakijan muualta saamat tuet.
Hae näin
Hakuaika on kaksi kertaa vuodessa, maaliskuun ja syyskuun loppuun mennessä. Päätöksistä ilmoitetaan kahden kuukauden sisällä hakuajan päättymisestä. Haussa tukea saaneiden nimet julkaistaan Invalidiliiton mediassa.
Vammaisliikunnan tukea voit hakea kahdella tapaa:
- Kirjoita vapaamuotoinen hakemus ja lähetä se joko sähköpostilla tai kirjeitse Mika Saastamoiselle Invalidiliittoon:
- Mika Saastamoinen, Invalidiliitto ry, mika.saastamoinen@invalidiliitto.fi
- Postiosoite:
- Invalidiliitto ry / Mika Saastamoinen
Microkatu 1, G
70210 Kuopio
- Invalidiliitto ry / Mika Saastamoinen
- Hae tukea täyttämällä sähköinen hakulomake:
Challenged Athlete Foundation
Mihin tarkoitukseen
Amerikkalainen Challenged Athlete Foundation jakaa avokätisesti apurahaa vammaisurheilijoille. Apurahaa voi hakea myös Suomesta, ja moni suomalaisurheilija on saanutkin tukea, kunhan hakemus on huolellisesti tehty.
Lähes 90 prosenttia kaikista hakijoista on saanut apurahaa.
Apurahaa voi hakea kolmeen eri tarkoitukseen (mutta vain yhteen näistä per vuosi):
- valmennus/harjoittelukustannuksiin, esim. kuntosalijäsenyyteen tai valmentajan kuluihin,
- kilpailukustannuksiin, kuten osallistumismaksuihin ja kilpailumatkoihin,
- välineisiin.
Kenelle
CAF-apuraha on pääasiallisesti suunnattu liikuntavammaisille henkilöille, mutta tilastojen mukaan myös esimerkiksi maalipalloilijat ja näkövammaiset keilaajat ovat saaneet tukea.
Hakijan vamman on oltava Kansainvälisen Paralympiakomitean IPC:n luokittelusääntöjen piirissä. Eli jos hakijalla on vamma, joka oikeuttaisi hänet kilpailemaan paralympialaisissa, hän voi hakea apurahaa.
Hae näin
Apurahaa voi hakea vuosittain syyskuun alusta joulukuun alkuun, ja tukipäätökset tehdään huhtikuussa.
URA-säätiö
URA-säätiö edistää urheilijoiden ammattiin valmistumista ja turvaa aktiiviuransa päättäneiden urheilijoiden koulutusta. Säätiö jakaa vuosittain opiskeluapurahoja kansainväliseen menestykseen tähtäävien tai aktiiviuransa jo päättäneiden huippu-urheilijoiden ammattiin valmistavaan ja tutkintoon tähtäävään opiskeluun.
Urheiluopistosäätiö
Urheiluopistosäätiö jakaa tutkimus- ja urheiluapurahoja. Tutkimusapurahaa myönnetään liikuntatieteelliseen ja liikuntalääketieteelliseen väitöskirjatasoiseen tutkimukseen. Apurahaa voi saada myös tutkimukseen liittyvien julkaisukustannusten kattamiseen.
Urheiluapurahat on tarkoitettu rekisteröidyille yhdistyksille ja yksittäisille urheilijoille. Apurahan myöntämisessä painotetaan erityisesti juniori- ja joukkueliikuntaan (ei ammattiurheiluun) keskittyneitä hakijoita.
Finnish Flash
Finnish Flash on hyväntekeväisyysyhdistys, joka tukee pääasiallisesti nuoriso-, nais- ja vammaisurheilua.
Keskeiset päämäärät, tavoitteet sekä toiminta-alueet ovat edistää ja tukea urheilutoimintaa sen eri muodoissa sekä aatteellisesti että taloudellisesti lahjoittamalla varoja kannustuspalkintoina tai varusteina erityisesti juniori-, vammais- ja naisurheiluun.
Järjestää urheiluleirejä ja -tapahtumia ja seminaareja sekä levittää urheilun tieto-taitoa keskustelu- ja valmennustilaisuuksissa.
Lisätiedot
- Finnish Flash ry, Radiokatu 20, 00240 Helsinki, www.finnishflash.fi
- Kirsi Kavanne, puh.040 540 1480, kirsi.kavanne@helsinkicup.fi
- Minna Korpela, puh. 040 508 6015, minna.korpela@dreamtools.fi
Tukilinja
Tukilinja tukee apurahoillaan pitkäaikaisesti toimintarajoitteisten ihmisten aktiivista elämää ja tasa-arvoa. Apurahoja jaetaan sekä yksityishenkilöille että yhteisöille.
Tavoitteena on tukea koulutusta, opiskelua, ammatillista kuntoutumista sekä sijoittumista työelämään tai muuhun yhteiskunnallisesti rakentavaan toimintaan. Myös harrastustoiminta, kuten harrastus- ja kilpaurheilu kuuluvat tuen piiriin.
Henkilökohtaisia apurahoja voi hakea ympäri vuoden ja niitä myönnetään kymmeniä kuukausittain. Yksityishenkilöiden apurahat ovat alle 4 000 euron suuruisia. Muille kuin yksityishenkilöille myönnettävät apurahat voivat olla tätä suurempiakin.
Apurahoja haetaan jatkuvasti Tukilinjan nettisivuilta löytyvillä hakulomakkeilla. Sivuilta löytyvät myös hakuohjeet erityyppisille hakukohteille.
Lisätiedot
- www.tukilinja.fi / Apurahat
- Tukitoiminnan koordinaattori, apurahat@tukilinja.fi tai puh. 09 4155 1508
Valio Akatemia
Valio Akatemia® on ohjelma, joka tukee lasten ja nuorten liikuntaa ja hyvinvointia liikuntastipendeillä. Stipendejä voivat hakea alle 18-vuotiaat yksilöurheilijat, joukkueet ja koululaiset lajiin katsomatta.
Valio Akatemia® edistää myös lasten ja nuorten ravitsemusta sekä tekee tapahtumayhteistyötä lasten, nuorten, heidän perheidensä sekä urheiluseurojen kanssa.
Ohjelman kautta voi keskustella lasten ja nuorten liikunnasta ja hyvinvoinnista niin verkossa kuin paikallisissa tapahtumissa ympäri Suomea. Ohjelman kummeina toimivat Joel Pohjanpalo, Kerttu Niskanen, Topi Raitanen ja Real Skifi.
Lisätiedot
- Valio Akatemia®, www.valio.fi/valioakatemia
Läpimurtosäätiö
Läpimurtosäätiö on uusi suomalainen urheilun tukisäätiö, jonka tarkoitus on mahdollistaa yhä useamman lupaavan suomalaisen nuoren urheilijan kansainvälinen läpimurto. Huippu-urheilun lisäksi säätiö tukee toimijoita, joiden tavoitteena on luoda suomalaisille lapsille yhdenvertaisia mahdollisuuksia liikuntaharrastukseen, ja sitä kautta oman elämänsä läpimurtoon. Säätiö on perustettu vuonna 2022 ja ensimmäiset tukirahat jaettiin kesällä 2023.
Lasten ja nuorten liikunnan apuraha on suunnattu toimijoille, jotka tarjoavat lapsille ja nuorille yhdenvertaisia mahdollisuuksia liikuntaharrastukseen. Toiminnan tarkoituksena tulee olla liikuntaharrastuksen mahdollistaminen ilmaiseksi tai huomattavasti matalammin kustannuksin.
Huippu-urheilun apuraha on tarkoitettu uransa alkuvaiheessa oleville yksilöurheilijoille, jotka kuuluvat Suomessa lajinsa kärkinimiin ja omaavat potentiaalin nousta kansainväliselle huipulle seuraavan viiden vuoden aikana. Urheilijan on urheiltava kuluvalla tai alkavalla kaudella täysipäiväisesti. Opiskelu tai osa-aikatyö urheilun ohella ei kuitenkaan ole este apurahan saamiselle.
Lue lisää apurahoista ja hakemisesta Läpimurtosäätiön sivuilta