Pyöräily
Paralympialaji
Special Olympics -laji
![](/images/paraurheilu/transplant.png)
Elinsiirron saaneiden MM-kisalaji
Pyöräily on kesäparalympialaji liikunta- ja näkövammaisille urheilijoille. Pyöräily on myös kehitysvammaisten henkilöiden Special Olympics -laji sekä elinsiirron saaneiden henkilöiden MM- ja EM-kisalaji. Special Olympics -pyöräilyssä ei tällä hetkellä ole Suomessa ohjattua valmennustoimintaa triathlonia lukuun ottamatta. Kehitysvammaisten pyöräilyssä on tarjolla myös kansainvälisen VIRTUS-järjestön (entinen INAS) kilpailuja. Pyöräily soveltuu kaikille vammaryhmille. Lue lisää triathlonin valmennustoiminnasta.
Riippuen henkilön toimintakyvystä pyöräilyssä käytetään tavallista pyörää, kolmipyörää, tandemia tai käsipyörää. Näkövammaiset pyöräilijät polkevat tandempyörää yhdessä pilottipyöräilijän kanssa. Ratapyöräily ajetaan velodromilla pikamatkana. Maantieajossa matkan pituus vaihtelee luokkien mukaan. Naisilla ja miehillä on omat kilpailusarjansa.
Parapyöräilyssä kilpailijat luokitellaan toimintakyvyn mukaisiin luokkiin. Tästä tarkemmin Säännöt ja luokittelu -osiossa. Kehitysvammaisten Special Olympics -kilpailuissa urheilijat jaetaan tasoluokitteluissa tasoryhmiin ja elinsiirron saaneiden kilpailuissa urheillaan ikäryhmittäin.
Vammaispyöräilystä Suomessa vastaa Suomen Pyöräily ry. Lajia pääsee harrastamaan Suomen Pyöräilyn alaisissa pyöräilyseuroissa ja -kilpailuissa.
Harrastuspaikkaa voi hakea SuomiSportin Sporttihaku -palvelun kautta.
Ota rohkeasti yhteyttä paikkakuntasi tai lähialueesi seuraan tai Suomen Pyöräilyunioniin, jos olet kiinnostunut pyöräilystä!
Säännöt ja luokittelu
Säännöt
Pyöräilyssä noudatetaan Kansainvälisen Pyöräilyunionin UCI:n sääntöjä.
Kansainvälisen Pyöräilyunionin UCI:n säännöt
Luokittelu
Liikuntavammaiset urheilijat kilpailevat joko käsipyörällä, kolmipyörällä tai tavallisella polkupyörällä. Näkövammaiset urheilijat kilpailevat tandempyörällä apupilotin kanssa. Vammaluokkien numerot kertovat vamman laadun eli mitä pienempi luku, sitä vaikeampi vamma.
- Käsipyöräily, H1-5: Käsipyöräilyssä on viisi eri vammaluokkaa. Vammaluokkien H1-4 urheilijat kilpailevat makuuasennossa ja vammaluokan H5 urheilijat polvillaan istuen.
- Kolmipyörä, T1-2: Kolmipyöräisillä kilpailevat urheilijat on jaettu kahteen eri vammaluokkaan, T1 ja T2. Urheilijoiden vammat vaikuttavat tasapainoon ja motoriikkaan, minkä vuoksi he kilpailevat kolmipyöräisillä.
- Polkupyörä, C1-5: Urheilijat, jotka pystyvät käyttämään tavallista polkupyörää kilpailevat viidessä eri vammaluokassa, C1-5. Näiden vammaluokkien urheilijoiden vammoihin kuuluu esimerkiksi amputaatioita, heikentynyttä lihasvoimaa sekä koordinaatioon vaikuttavia vammoja kuten ataksiaa ja atetoosia.
- Tandempyöräily, TB: Vammaluokan TB näkövammaiset urheilijat kilpailevat tandempyörillä apupilotin kanssa. Tämän vammaluokan urheilijoiden tulee täyttää vähintään B3-näkövammaluokan minimivammakriteerit.
Ohjeet näkövammaisten urheilijoiden luokitteluun Näkövammaisten liiton sivuilla
Huom! Luokitteluun liittyvissä asioissa ota yhteyttä lajin yhteyshenkilöön.
Pyöräilyn yhteystiedot
Pyöräily on integraatiolaji, jonka yhteistyötä lajiliiton kanssa koordinoi Paralympiakomitean valmennuspäällikkö Tuomas Törrönen, puh. 050 408 6152, tuomas.torronen@paralympia.fi
Suomen Pyöräilyunioni
- Yhteyshenkilö Mikko Peltonen, puh. 0400 635 315, mikko.peltonen@pyoraily.fi
Hyödyllisiä linkkejä
- Suomen Pyöräilyunioni
- Kansainvälinen pyöräilyunioni
- Kansainvälinen näkövammaisten urheilujärjestö
- Kansainvälinen Special Olympics -järjestö
- Elinsiirron saaneiden kansainvälinen urheilujärjestö
- Elinsiirron saaneiden ja dialyysissä olevien Euroopan urheilujärjestö
- Kehitysvammaisten kansainvälinen VIRTUS-järjestö
Vuokraa välineet
Varaa liikunnan apuvälineitä käyttöösi Paralympiakomitean vuokrauskalenterista.
Vuokraa pyörä