Voimanosto
Paralympialaji
Special Olympics -laji
Voimanosto on kesäparalympialaji liikuntavammaisille urheilijoille. Liikuntavammaisten voimanoston ainoa laji on penkkipunnerrus. Laji sopii henkilöille, joilla on hyvä ylävartalon toiminta- ja hallintakyky. Penkki on liikuntavammaisten nostajien osalta hieman muokattu.
Voimanosto on kansainvälinen kilpailulaji myös näkövammaisten ja kehitysvammaisten (Special Olympics) urheilussa, mutta kotimaassa näkö- ja kehitysvammaisille ei toistaiseksi ole kilpailutoimintaa. Harrastelajina voimanosto soveltuu hyvin myös näkö- ja kehitysvammaisille henkilöille.
Paravoimanoston lajiliittona toimii Suomen Paralympiakomitea, joka järjestää kerran vuodessa lajin SM-kilpailut. Lajia pääsee harrastamaan Suomen Voimanostoliiton alaisissa seuroissa.
Ota rohkeasti yhteyttä paikkakuntasi tai lähialueesi kuntosaliin tai seuraan, Paralympiakomitean yhteyshenkilöön, Suomen Paravoimailijoihin tai Voimanostoliittoon, jos olet kiinnostunut voimanostosta!
Voimanoston säännöt ja luokittelu
Säännöt
Paravoimanostossa, eli liikuntavammaisten penkkipunnerruksessa noudatetaan Kansainvälisen Paralympiakomitean sääntöjä, jotka eivät poikkea suuresti yleisistä voimanoston säännöistä. Urheilijan on laskettava tanko suorilta käsin merkin saatuaan rinnalle ja pidettävä sitä paikoillaan, jonka jälkeen tanko on työnnettävä ylös suorille käsille. Penkkipunnerruksessa luokat määräytyvät henkilön painon mukaan. Urheilijalla on kolme suorituskertaa ja voittaja on se, joka nostaa hyväksytyksi ylös eniten painoja.
Luokittelu
Voimanostossa on käytössä 10 painoluokkaa. Turvallisuussyistä luokittelussa otetaan huomioon myös henkilön ylävartalon toimintakyky, sillä lajissa vaaditaan hyvää ylävartalon hallintaa ja voimaa.
Huom! Luokitteluun liittyvissä asioissa ota yhteyttä lajin yhteyshenkilöön.