- Etusivu
- Seuroille ja liitoille
- Avoimet ovet infopankki
- Näin kehitämme toimintaamme
Näin kehitämme toimintaamme
Mitä sitten, kun toimintarajoitteiset harrastajat ovat jo vakiintuneet osaksi seuran toimintaa? Miten ottaa askel eteenpäin?
Urheilijan polku
Paraurheilijan polku kohti huippua on käytännössä samanlainen kuin vammattomien urheilijoiden, mutta siihen liittyy joitain erityispiirteitä, jotka seuran on hyvä tiedostaa ja huomioida.
Käytössä oleva paraurheilijan polku -kuvio pohjautuu kanadalaiseen LTAD-malliin (Long-Term Athlete Development). Polku kuvaa paraurheilijoiden mukaantuloa ja kasvua urheilijaksi. Kuvioon voit tutustua tarkemmin täällä.
Yksi polun erityispiirteistä on se, että siihen voi tulla mukaan paitsi lapsuuden ja nuoruuden harrastamisen kautta, myös aikuisiällä tapahtuneen vammautumisen jälkeen.
Suomen Paralympiakomitean ja lajiliittojen tukitoimet on pyritty rakentamaan paraurheilijan polun vaiheita tukeviksi.
Ihannemalli on, että urheilija voi edetä omassa seurassaan harrastajasta aina tavoitteellisesti harjoittelevaksi urheilijaksi. Seurassa olisi hyvä olla tarjolla toimintaa sekä harrastus- että kilpailutasolle. Valmennuksen suunnittelussa tulee huomioida:
- Lajin vaatimukset
- Urheilijoiden ikä, taso ja mahdollinen vammaluokka
Valmennuksen tueksi kannattaa laatia vuosikello, joka auttaa suunnittelemaan ja jaksottamaan toimintaa tavoitteellisesti ja systemaattisesti.

Valmennusjärjestelmä
Paralympiakomitea on mallintanut oman valmennusjärjestelmänsä paraurheilijan polku -kaavion mukaisesti. Lisäksi se on laatinut omat lajikohtaiset valmennusjärjestelmät kahdelle vastuulajilleen:
Näitä valmennusmalleja voi hyödyntää pohjana, kun kehitetään oman seuran tai lajin valmennuspolkua paraurheilijoille.
Kaikki eivät tähtää huipulle – huomioi myös harrastajat
On tärkeää miettiä jatkopolkuja myös niille toimintarajoitteisille harrastajille, jotka eivät tavoittele kilpauraa. Heille mielekkäitä harrastamisen paikkoja voivat tarjota esimerkiksi seuran harrasteryhmät.
Lisäksi toimintarajoitteiset henkilöt on hyvä nähdä osana seuran yhteisöä myös muissa rooleissa – kuten valmentajina, ohjaajina, vapaaehtoisina tai luottamustoimissa. Inklusiivinen seura tarjoaa mahdollisuuksia kaikille osallistua omalla tavallaan.
Turunseudun kenttäurheilijat, vuoden yhdenvertaisin seura kilpaurheilussa 2022
Henri Kössö nuori paraurheilija video
Lisätiedot urheilijan polusta ja valmennusjärjestelmästä
