Sulkapallo
Paralympialaji
Special Olympics -laji
Elinsiirron saaneiden MM-kisalaji
Sulkapallo on kesäparalympialaji liikuntavammaisille urheilijoille. Sulkapallo on myös kehitysvammaisten henkilöiden Special Olympics -laji sekä elinsiirron saaneiden henkilöiden MM- ja EM-kisalaji. Suomessa ei tällä hetkellä kuitenkaan ole sulkapallossa Special Olympics -valmennustoimintaa.
Sulkapallo on mailapeli, jota pelaa vastakkain kaksi pelaajaa (kaksinpeli) tai kaksi paria (nelinpeli). Nelinpeliä, jossa parin muodostaa mies ja nainen, kutsutaan sekanelinpeliksi. Sulkapallossa on tarkoitus pelata palloa verkon yli vastapuolen rajojen sisälle, siten että vastustaja ei saa palautetuksi palloa takaisin.
Parasulkapallosta Suomessa vastaa Suomen Sulkapalloliitto yhteistyössä vammaissulkapallon oman järjestön VammaisSulkaPallo ry:n kanssa. Kansallisella tasolla pelataan SULKISCUP-kilpailusarjaa sekä Suomen mestaruuskilpailut. Lajia pääsee harrastamaan Sulkapalloliiton alaisissa urheiluseuroissa. Harrastuspaikkaa voi hakea Löydä oma seura -palvelun tai VammaisSulkaPallo ry:n kautta.
Ota rohkeasti yhteyttä Vammaissulkapallo ry:hyn, Sulkapalloliittoon tai paikkakuntasi tai lähialueesi seuraan, jos olet kiinnostunut sulkapallosta!
Esteettömyys
Liikuntatilojen yleisen esteettömyyden lisäksi sulkapallon pelaaminen palloilusalissa edellyttää seuraavia asioita:
- Pyörätuolipelaaja tarvitsee apua pelikentän rakentamisessa. Verkkotelineiden siirtäminen varastosta pelialueelle ei onnistu pyörätuolista käsin.
- Vammaissulkapallokentän rajat on teipattu lattiavalmistajan suosittelemalla teipillä, jotta vältytään lattian ja muiden merkintöjen vaurioitumiselta.
- Oheistiloissa on hyvä varata tilaa pyörätuolien säilytykselle, jotta yleiset turvallisuusmääräykset täyttyvät. Pelaajalla voi olla käytössään pelituoli, johon siirrytään ennen peliä.
Säännöt ja luokittelu
Säännöt
Liikuntavammaisten sulkapallossa käytetään Sulkapalloliiton/kansainvälisen kattojärjestön sääntöjä.
Myös elinsiirron saaneiden ja dialyysissä olevien sulkapallossa käytetään Sulkapalloliiton sääntöjä.
Luokittelu
Sulkapallossa kilpaillaan kuudessa eri vammaluokassa: pyörätuoliluokat WH1-2, pystyluokat SL3-4 (alaraajavamma) & SU5 (yläraajavamma) ja lyhytkasvuisten luokka SS6.
- Pyörätuoliluokat WH1-2: Vammaluokkien WH1-2 urheilijat kilpailevat pyörätuolissa. Urheilijoilla on vammoja, jotka vaikuttavat alaraajoihin ja joko yläraajoihin tai/ja keskivartaloon, esimerkiksi ala- tai neliraajahalvaus. Vammaluokan WH2 urheilijoiden keskivartalon toimintakyky on normaali kun taas vammaluokan WH1 urheilijoiden keskivartalon toimintakyky on joko kohtalaista tai heikkoa.
- Pystyluokat SL3-4 & SU5: Vammaluokkien SL3-5 urheilijat kilpailevat pystyasennossa. Urheilijoilla on monia erilaisia liikuntavammoja, kuten esimerkiksi raajan puutoksia, CP-vamma tai huomattava jalkojen pituusero.
- Lyhytkasvuisten luokka SS6: Vammaluokan SS6 urheilijoiden seisomapituus on rajoittunut poikkeavien ylä- ja alavartalon tai keskivartalon mittojen vuoksi. Lyhytkasvuisuutta aiheuttavat esimerkiksi akondroplasia (klassinen lyhytkasvuisuus) tai kasvuhormonien toimintahäiriö.
Lisätiedot parasulkapallon luokittelusta Kansainvälisen Sulkapalloliiton sivuilta.
Huom! Luokitteluun liittyvissä asioissa ota yhteyttä lajin yhteyshenkilöön.
Sulkapallon yhteystiedot
Sulkapallotoiminnasta vastaa VammaisSulkaPallo ry (VaSuPa) yhdessä Sulkapalloliiton kanssa
- Kimmo Sirviö, puheenjohtaja, nettisivujen ylläpito, puh. 050 370 8451, kimmo.sirvio@vammaissulkapallo.fi
- Heidi Manninen, varapuheenjohtaja, puh. 040 720 2740, heidi.manninen@vammaissulkapallo.fi
Vuokraa välineet
Varaa liikunnan apuvälineitä käyttöösi Paralympiakomitean vuokrauskalenterista.
Vuokraa sulkapallon pelituoli