Soutu
Paralympialaji
Special Olympics -laji
Soutu on kesäparalympialaji liikunta- ja näkövammaisille urheilijoille. Soutu on myös kehitysvammaisten henkilöiden kansainvälisen VIRTUS-järjestön (entinen INAS) laji.
Parasoudusta Suomessa vastaa Suomen Melonta- ja soutuliitto. Lajia pääsee harrastamaan Melonta- ja soutuliiton alaisissa urheiluseuroissa. Harraste- ja kilpailutoimintaa on niin ulko- kuin sisäsoudussa, joskin omaa toimintaa erityisryhmille ei Suomessa suuremmin ole ollut. Soutu on kuitenkin laji, jota yksittäiset harrastajat voivat hyvin harrastaa yhdessä vammattomien urheilijoiden kanssa.
Ota rohkeasti yhteyttä Melonta- ja soutuliittoon tai paikkakuntasi tai lähialueesi seuraan, jos olet kiinnostunut soudusta!
Säännöt ja luokittelu
Säännöt
Paralympialaisissa noudatetaan Kansainvälisen Soutuliiton sääntöjä (FISA) ja soudussa kilpaillaan miesten ja naisten sekä sekasarjoissa. Veneluokkia on neljä: perämiehellinen nelonen, pariairokaksikko, miesten yksikkö ja naisten yksikkö. Perämiehellisessä nelosessa ja pariairokaksikossa sallitaan sekajoukkueet. Veneet ovat erilaisia, nelosessa on liukuva penkki kiskoilla ja kaksikossa penkki on kiinteä. Yksiköissä penkit tehdään soutajan toimintakyvyn mukaan. Kaikki kilpailumatkat ovat 1000 m. Kilpailijat luokitellaan toimintakyvyn mukaan. Samassa veneessä voi olla soutajia, joilla on eri vamma.
Luokittelu
Paralympialaisissa soudussa kilpaillaan kolmessa eri vammaluokassa:
- LTA: Vammaluokan LTA soutajat pystyvät käyttämään jalkojaan, keskivartaloaan ja käsiään sekä hyödyntämään veneen liukuistuinta soutamiseen. Urheilijoiden vammat ovat lieviä, kuten esimerkiksi jalkaterän amputaatio tai sormien amputaatioita yhdessä kädessä. Vammaluokkaan LTA kuuluvat myös näkövammaiset urheilijat, joiden täytyy kilpailuissa käyttää tummennettuja laseja tai silmäsuojia.
- TA: Vammaluokkaan TA kuuluvat urheilijat, jotka pystyvät käyttämään käsiään ja keskivartaloaan soutamiseen mutta jotka eivät vamman tai heikentyneen alaraajojen liikkuvuuden takia pysty hyödyntämään veneen liukuistuinta.
- AS: Vammaluokkaan AS kuuluvat soutajat, joilla jalkojen ja keskivartalon toimintakyky on minimaalinen tai sitä ei ole, johtuen esimerkiksi selkäydinvammasta. Pääsääntöisesti he käyttävät vain käsiään ja/tai olkapäitään veneen soutamiseen.
Huom! Luokitteluun liittyvissä asioissa ota yhteyttä lajin yhteyshenkilöön.
Soudun yhteystiedot
Soutu on integraatiolaji, jonka toimintaa ja yhteistyötä lajiliiton kanssa koordinoi Paralympiakomitean valmennuspäällikkö Tuomas Törrönen, puh. 050 408 6152, tuomas.torronen@paralympia.fi
Melonta- ja Soutuliiton yhteyshenkilö
- Harrastekoordinaattori Kai Lindqvist, puh. 050 511 3639, kai.lindqvist@smsl.fi