Pyörätuolirugby
Paralympialaji
Pyörätuolirugby on kesäparalympialaji liikuntavammaisille urheilijoille. Se on hyvin taktinen kontaktilaji, joka on suunniteltu pyörätuolia käyttäville henkilöille, joilla on rajoituksia myös käsien toimintakyvyssä. Peli on saanut vaikutteita amerikkalaisesta jalkapallosta, rugbysta, koripallosta ja jääkiekosta.
Pyörätuolirugbyssa kilpaillaan kansainvälisellä tasolla paralympialaisissa sekä MM- ja EM-kilpailuissa. Kansallisella tasolla pelataan SM-sarjaa. Pyörätuolirugbyssa miehet ja naiset pelaavat samoissa joukkueissa sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla.
Pyörätuolirugbyn aloittaminen
Tule mukaan pyörätuolirugbyn pariin
- Laji on tarkoitettu henkilöille, joilla on vamma tai toimintakyvyn puutos vähintään kolmessa raajassa. Pyörätuolirugbyssa miehet ja naiset pelaavat samoissa joukkueissa.
- Kuntoutuksen lajiesittelyt sekä kaikille avoimet kokeilutapahtumat.
- Kokeilumahdollisuuksia on kaupungeissa, joissa on aktiivista seuratoimintaa (Helsinki, Turku, Lahti).
- Lajin aloittaminen ei vaadi omaa pelituolia. Käytössä on Paralympiakomitealta vuokrattavia tuoleja ja pelaajien vanhoja pelituoleja.
Tutustu Paralympiakomitean pyörätuolivalikoimaan
Lajin harrastaminen
- Suomessa toimii kaksi joukkuetta: Roosters (Helsinki) ja Trojans (Turku).
- Oma henkilökohtainen kuntoutussuunnitelma voi toimia apuna lajin välineiden hankintaan ja henkilökohtaisen avustajan palkkaukseen.
- Lajin alkuvaiheen kustannuksiin voi hakea Startti-stipendiä. Esimerkiksi välinehankintoihin on myös muita apurahamahdollisuuksia.
Tutustu apurahamahdollisuuksiin
Etsi sopiva harrastuspaikka SuomiSportin Sporttihaku -palvelussa
Ota rohkeasti yhteyttä Paralympiakomitean valmennuspäällikköön tai paikkakuntasi tai lähialueesi seuraan, jos olet kiinnostunut pyörätuolirugbysta!
Säännöt ja varusteet
Säännöt
Peliaika on 4 x 8 minuuttia. Pelialueena on tavallinen koripallokenttä, jonka päädyissä ovat 8 x 1,75 metrin levyiset maalialueet.
Joukkueen tavoitteena on tehdä maali vastustajan päähän kelaamalla pallo hallussa maaliviivan yli. Maalialueella saa olla yhtä aikaa kolme puolustajaa. Hyökkääjiä ei saa olla maalialueella 10 sekuntia kauempaa.
Pelaaja saa kuljettaa palloa sylissään korkeintaan 10 sekunnin ajan, jonka jälkeen palloa on pompautettava tai se on syötettävä. Virheistä ja rikkeistä seuraa pallon menetys vastustajalle tai jäähy.
Joukkueeseen voi kuulua 12 pelaajaa. Yhdestä joukkueesta on kentällä yhtä aikaa neljä pelaajaa.
Tutustu lajin kansainvälisiin sääntöihin World Wheelchair Rugby -sivustolla
Kenttä ja esteettömyys
Liikuntatilojen yleisen esteettömyyden lisäksi pyörätuolirugbyn pelaaminen liikuntahallissa edellyttää seuraavia asioita:
- Maalin takan olevan turva-alueen on 5 m seinään törmäämisen välttämiseksi.
- Kentän rajat on teipattu lattiavalmistajan suosittelemalla teipillä, jotta vältytään lattian ja muiden merkintöjen vaurioitumiselta.
- Vaihtopelaajille ja rangaistusaitiolle on varattu tila.
- Pelaajilla on käytössään pelituoli, joka on tavallista pyörätuolia huomattavasti leveämpi. Leveän pelituolin käyttäminen edellyttää tavallista leveämpiä oviaukkoja ja kulkuväyliä.
- Oheistiloissa on hyvä varata tilaa joukkueiden pyörätuolien säilytykselle.
- Eri tasoissa sijaitsevissa tiloissa on hissien, luiskien ja kulkuväylien suunnittelussa otettu huomioon useiden apuvälineitä käyttävien yhtäaikainen liikkuminen.
Pelituoli ja varusteet
Pallo muistuttaa lentopalloa, mutta pintamateriaali on tahmeampaa. Pelaajan pelituoli rakennetaan mittojen mukaan. Hyökkäävät ja puolustavat pelaajat käyttävät erilaisia tuoleja. Pelaajat käyttävät hanskoja kelauksen ja pallon käsittelyn helpottamiseksi.
Pelituoleja voi vuokrata Paralympiakomitean apuvälinetoiminnalta:
Luokittelu
Pyörätuolirugbypelaajalla tulee olla toimintakyvyn rajoituksia käsissä. Lajia voivat harrastaa myös henkilöt, jotka eivät käytä jokapäiväisessä elämässään pyörätuolia.
Pelaaja luokitellaan toimintakyvyn mukaan 0.5–3.5 pisteen pelaajaksi. Mitä alhaisempi pistemäärä on, sitä vähemmän pelaajalla on ylävartalossa toimivia lihasryhmiä. Kentällä olevien neljän pelaajan pistemäärä ei saa ylittää 8 pistettä.
Pyörätuolirugbyn luokittelijat
- Paula Leppänen
- Sanna Weurlander
Luokitteluun liittyvissä asioissa ota yhteyttä lajin yhteyshenkilöön.
Pyörätuolirugbyjaosto
- Antti Sinisaari, puheenjohtaja
- Juuso Nuotio
- Anna Pasanen
- Aleksander Laihinen, valmentaja
- Thomas Jalas, lajipäällikkö, puh. 0400 241 121, thomas.jalas@paralympia.fi
Pyörätuolirugbyseuroja
- Helsinki - Roosters
- Yhteyshenkilö: Tuukka Nisso, puh. 050 529 9192, tuukka.nisso@gmail.com
- Turku - Trojans
- Yhteyshenkilö: Risto Mört, puh. 040 500 2471, risto.mort@hotmail.com
Vuokraa välineet
Varaa liikunnan apuvälineitä käyttöösi Paralympiakomitean vuokrauskalenterista.
Vuokraa pelituoli