- Etusivu
- Ajankohtaista
- Uutiset
- Para Junior Games pääsi käyntiin uusilla kisapaikoilla Pajulahdessa – Avauspäivänä iloisten lasten ja nuorten ”hyvää meinikiä”, kisahuumaa ja iltadiskoa
Para Junior Games pääsi käyntiin uusilla kisapaikoilla Pajulahdessa – Avauspäivänä iloisten lasten ja nuorten ”hyvää meinikiä”, kisahuumaa ja iltadiskoa
28.11.2024
Perinteiset, mutta tänä vuonna uuteen kilpailuympäristöön Nastolan Liikuntakeskus Pajulahteen siirtyneet vammaisten ja toimintarajoitteisten lasten ja nuorten omat Para Junior Games -urheilukilpailut käynnistyivät keskiviikkona 27.11. kolmen ensimmäisen kisalajin ohjelmalla.
40-vuotisjuhlavuottaan viettävät vammaisten ja toimintarajoitteisten lasten ja nuorten kilpailut avasivat taas uuden luvun historiikkiinsa, kun Para Junior Games kisat avattiin ensimmäistä kertaa uudessa kisapaikassa Liikuntakeskus Pajulahdessa.
Aikaisempien vuosikymmenten mittaan Kuortaneella ja Jyväskylässä pidettyihin, nyt Pajulahdessa taas kaksipäiväisinä järjestettäviin kisoihin on ilmoittautunut osallistujaksi yli 200 6–19-vuotiasta lasta ja nuorta.
Kisoihin perinteisesti osallistuvien liikunta-, näkö- ja kehitysvammaisten lasten ja nuorten sekä avoimessa luokassa kisaavien elinsiirron saaneiden tai esimerkiksi autismin kirjolla olevien lasten ja nuorten lisäksi mukaan liittyi tänä vuonna ensi kertaa myös kuulovammaisia lapsia ja nuoria.
Ensimmäinen kilpailupäivä alkoi Pajulahti-hallissa yleisurheilun kolmiottelun merkeissä. Tarjolla oli tuttuun tapaan erilaisia kolmiottelun lajeja kuten juoksu, ratakelaus, turbokeihäs, pituushyppy, aikarata ja sähköpyörätuolislalom. Osallistujat voivat halutessaan osallistua vaikka kaikkiin, mutta kilpasarjoissa vain määrätyt lajit tulevat mukaan jokaisen mukaansa saamaan tuloskorttiin.
– Olen hyvämielinen, innokas ja iloinen, kuvaili tunnelmiaan nyt toista kertaa Para Junior Games -kisoihin osallistuva Daniel Tampereelta, joka pysähtyi antamaan kommentin suunnatessaan seuraavaksi juoksuradalle.
Yleisurheiluhallia kiersi myös Venla Hongisto, jolle nämä kilpailut ovat tuttuja jo pitkältä ajalta. Venla on aikaisempina vuosina nähty esimerkiksi kisavalaa vannomassa avajaisjuhlallisuuksissa, ja tänä vuonna on vuorossa uusi aluevaltaus, kun nuori tekee kisoissa myös työelämään tutustumisjakson eli TET-harjoittelun.
– On ollut ihan kivaa. Tulin tänne eilen ja sain kasata kisoja, se oli mukavaa. Tänään kisailen ja sitten teen varmaankin vielä jotain muuta järjestelyissä, Hongisto kertoo.
Hongiston ja Pajulahden urheiluopiston opiskelijoiden lisäksi järjestelijöiden joukossa hääri suuri joukko Para Junior Gamesin mahdollistajaksi tänä vuonna ryhtyneen CGI:n työntekijöitä, jotka työskentelevät kisoissa vapaaehtoisina toimitsijoina.
CGI:n työntekijät voivat käyttää palkallisen hyväntekeväisyyspäivänsä vaikkapa juuri Para Junior Gamesissa eri vapaaehtoistehtävissä, mikä yhdessä yrityksen kisoille tarjoaman taloudellisen tuen kanssa auttaa mahdollistamaan tapahtuman järjestämisen vuosina 2024 ja 2025.
Vammaisten lasten ja nuorten liikunta sai Para Junior Gamesin yhteydessä myös tärkeää lisätukea, kun Paralympiakomitean pääyhteistyökumppaneihin jo lähes vuosikymmenen kuulunut JYSK luovutti avajaisissa tyynykampanjallaan kootun 20 000 euron potin Paralympiakomitealle.
Maalipalloilija Eemi Utriainen kokosi joukkueen mukaan Para Junior Games -turnaukseen jo neljättä kertaa
Avauspäivän iltapäivällä Pajulahdessa pelattiin myös kaksi palloilulajien turnausta: vaikeavammaisille suunnatussa tarkkuuspallopeli bocciassa ja näkövammaisille suunnatussa maalipallossa.
– Meillä on täällä ehkä vähän pienempi porukka kuin on ollut aikaisemmin, mutta on sitäkin enemmän innokkuutta pelata. Hyvä meininki ylipäätään, kertoo maalipallokentältä jälleen löytynyt, itse jo maalipallon seuratasolla pelaava Eemi Utriainen.
Meininki onkin järvenpääläisen Utriaisen mielestä parasta Para Junior Gamesin maalipalloturnauksessa, johon hän osallistui nyt neljättä kertaa.
– Henkilökohtaisesti niin sanotut hyvän fiiliksen pelit on olleet minulle isoin juttu. Siitä asti, kun olen 13-vuotiaana lähtenyt kavereiden kanssa matkustamaan Kuortaneelle näihin kisoihin aina tähän päivään, kun olen nyt houkutellut tänne Pajulahteen muutaman kaverin, joka kerta on ollut samanlainen hyvä fiilis. Riippumatta tasosta tai siitä mistä tulee, kaikki otetaan mukaan ja kaikilla on hauskaa, Utriainen kuvailee.
Tänä vuonna Eemin joukkueeseen kokoontuikin jälleen monenlaisia pelaajia – niin ensi kertaa maalipalloa kokeilevia, muutaman vuoden pelanneita kuin Eemin tavoin kokeneempiakin nuoria, jotka samalla opastivat muita.
Miksi Utriainen suosittelisi juuri maalipalloa ja Para Junior Games -turnausta muillekin?
– Tämä on hieno laji niin näkövammaisille kuin näkevillekin. Moni ensi kertaa kokeileva on sanonut, että onpa siisti tai erilainen laji, kuin mitä muuten on kokeillut. Ja tosiaan tämä meininki täällä – varsinkin jos jää tapahtumaan nyt vielä illaksi – on jotain sanoinkuvailemattoman hienoa ja yhteisöllistä.
– Hieno reissu ja kokemus, joka kannattaa kokea, Utriainen summaa ennen kuin siirtyy muiden osallistujien kanssa kohti paikan päällä yöpyvien osallistujien ohjelmaan nyt palannutta iltadiskoa ja sen jälkeistä rantasaunaa.
Torstaina 28.11. Para Junior Games -kilpailut jatkuvat Pajulahdessa vielä sokkopingis- ja salibandyturnausten sekä uintikisojen merkeissä.