- Etusivu
- Lajit
- Maalipallo
- Uutiset
- Old Powerin ja saksalaisseura RGC Hansan Erasmus+ Sport -hanke vie suomalaisen maalipallon valmennustoimintaa eteenpäin
Old Powerin ja saksalaisseura RGC Hansan Erasmus+ Sport -hanke vie suomalaisen maalipallon valmennustoimintaa eteenpäin
8.4.2024

Espoolainen maalipalloseura Old Power sai uutta potkua seuran kehittämistoimintaan Erasmus+ hanketuen avulla. Old Power toteuttaa Erasmus+ KA1 Urheiluhenkilöstön liikkuvuushankkeen avulla valmennus- ja ohjaustoiminnan kehittämistä ja pyrkii lisäämään valmentajien ja ohjaajien määrää.
Urheiluhenkilöstön liikkuvuushankkeiden avulla urheiluseurat pystyvät helposti aloittamaan ruohonjuuritason yhteistyötä eurooppalaisten kumppaneiden avulla, eikä hakeminen vaadi aikaisempaa kokemusta kansainvälisistä hankkeista.
Tuen saamisen ja hankkeiden raportoinnin byrokratia on pyritty pienissä hankkeissa pitämään mahdollisimman kevyenä, jotta mahdollisimman monella seuralla tai yhdistyksellä olisi mahdollisuus hakea hankkeita.
Maalipalloseura Old Power sai vuoden 2023 Erasmus+ -haussa 21 000 euron tuen, ja kehittämishanke käynnistyi sen myötä vuoden 2023 kesäkuussa. Hanke päättyy vuoden 2024 elokuussa, ja loppuraportin kirjoittamiseen on aikaa syyskuun puolelle saakka.
Old Powerin kehittämishankkeessa kumppanina on saksalainen maalipalloseura RGC Hansa Rostockissa, ja hankkeeseen kuuluvia toimia on aloitettu saksalaisseuran kanssa. Old Power on tehnyt ensimmäisen valmistelevan vierailun Saksaan jo marraskuussa 2023, jolloin suunniteltiin ja valmisteltiin hankkeen päätoteutusta, vuoden 2024 elokuussa tapahtuvaa vierailua.
- Meistä Opetushallituksessa oli mahtava huomata, että Suomesta tuli Old Powerin myötä koko urheiluhenkilöstön liikkuvuushankkeiden avustuskierroksen ainoa läpi mennyt paraurheiluhanke koko Euroopassa. Toivottavasti tämä rohkaisee jatkossa myös muita paraseuroja hakemaan mukaan erilaisiin Erasmus+ Sport hankkeisiin ja kehittämään toimintatapojaan kansainvälisessä yhteistyössä. Opetushallitus auttaa hakijoita alkuun ja matkan varrella matalalla kynnyksellä, kertoo Opetushallituksen projektikoordinaattori Verneri Kinnunen.
Saksalainen RGC Hansa valikoitui hankkeen kumppaniksi aikaisempien yhteyksien kautta – Old Power ja RGC Hansa ovat kohdanneet toisensa aikaisemmissa maalipalloturnauksissa. Kumppanuuden tavoitteena on oppia saksasta hyviä käytänteitä päivittäisvalmennuksen toteuttamiseen ja kehittämiseen.
Tällä hetkellä suomalaisissa maalipalloseuroissa on puutetta valmentajista ja ohjaajista, eikä päivittäisvalmennuksessa ole välttämättä aina valmentaja läsnä. Saksassa on myös Suomea enemmän näkeviä henkilöitä mukana seuran toiminnassa, ja Suomessa onkin tärkeää kehittää maalipalloseurojen inklusiivisuutta ja saada enemmän näkeviä henkilöitä mukaan.
Vaikka hanke on virallisesti kahden urheiluseuran välinen yhteistyöhanke, kehittää Old Power sen myötä koko suomalaista maalipalloa eteenpäin, minkä vuoksi hankkeen tulosten jakaminen aikanaan on tärkeää. Old Powerin ja RGC Hansan yhteishankkeen päätapahtumana on laajempi vierailu Saksassa, minkä jälkeen on aika siirtää opittua tietoa kaikkien suomalaisten maalipalloseurojen käyttöön.
- Suomessa maalipallo on sen verran pieni laji, että oman seuran kehittymisen lisäksi on tehtävä töitä koko lajin kehittymisen eteen, toteaa Old Powerin puheenjohtaja Erkki Miinala.
Lähtölaukauksen Erasmus+ -liikkuvuushanketuen hakemiseen Old Power sai Paralympiakomitean seurakehittäjä Nina Peltoselta, ja lisätukea on saatu kotimaan opetushallitukselta. Paralympiakomitea auttaa jäsenyhdistyksiään ja -seurojaan Erasmus+ hankkeiden suunnittelussa ja hakemisessa, ja kannustaakin seuroja käyttämään Erasmus+ hankkeita erilaisiin hyvien käytänteiden ja uusien ideoiden hankkimiseen.
- Erasmus+ hankkeet ovat tällä hetkellä alihyödynnettyjä, ja EU hankkeen hakeminen saattaa tuntua pelottavalta, mutta me autamme mielellämme seuroja hankkeiden suunnittelussa ja hakemisessa, kertoo Paralympiakomitean seurakehittäjä Nina Peltonen.
Liikkuvuushankkeiden lisäksi Erasmus+ ohjelmassa on mm. pienimuotoisia kumppanuushankkeita, joissa on kaksi tasoa: hanketukea on tarjolla enintään 30 000 euroa, jos mukana on vähintään kaksi osallistujamaata, ja enintään 60 000 euroa, jos mukana on vähintään kolme osallistujamaata.
Urheiluseura tai yhdistys voi käyttää hanketta esimerkiksi hyvien käytäntöjen vaihtamiseen, ja se voi pitää sisällään joustavasti esimerkiksi tapaamisia, työpajoja tai opintovierailuja.
Erasmus+ ohjelma tarjoaa mahdollisuuden hakea myös isompia kumppanuushankkeita, joiden kesto on 1–3 vuotta ja maksimitukisumma 400 000 euroa. Isoissa kumppanuushankkeissa kehitetään laajempia kokonaisuuksia ja yhteistyöhankkeita, valmennus- tai koulutuskokonaisuuksia tai digitaalisia sovelluksia tai palveluita.
Lisätietoja
