- Etusivu
- Lajit
- Sokkopingis
- Uutiset
- Sokkopingis: International Showdown Tournament Vilnius 2025 – Viimeinen ranking-turnaus ennen MM-turnausta
Sokkopingis: International Showdown Tournament Vilnius 2025 – Viimeinen ranking-turnaus ennen MM-turnausta
22.4.2025

Julkaistu alunperin sivustolla Sokkopingis.fi
Teksti: Konsta Kuorikoski
Tulevana viikonloppuna, 24.4.-27.4.2025, pelataan Vilnassa, Liettuassa kansainvälinen sokkopingisturnaus.
Liettuan turnaus on perinteisesti sijoittunut kesään, vaihdellen vuosien varrella ajankohtaa alkukesästä loppukesään. Viime aikoina Liettuan turnaus on pidetty kesäkuun alussa ja Baltian turnauksista toinen, Latvian turnaus heinäkuussa. Tänä vuonna MM-turnauksen aikaistuminen kesäkuuhun on siirtänyt myös Liettuan turnausta. Turnaus kärsii pelaajakatoa viime vuoteen (35 miestä, 18 maosta) nähden, kun tämän vuoden turnaukseen osallistuu 34 miestä ja 12 naista kymmenestä maasta. Suurin syy on kevään tiivis turnausrykelmä ja MM-turnaus, mikä tuntuu monien omakustanteisesti urheilevien kukkarossa.
Turnaus on kuitenkin kerännyt hienosti kärkipään urheilijoita mukaan. Miehissä ranking-pisteitä on tarjolla 400 ja naisissa 300. Suomesta turnaukseen osallistuvat miehissä Ari Lahtinen (#6), Jouni Viitamäki (#7), Olli Kytöviita (#13) ja Juha Oikarainen (#24). Naisista mukana on maajoukkueeseen palannut Jaana Pesari. Pesarin mietteitä ennen tammikuun Pajulahti Gamesia voi lukea täältä. Joukkuetta valmentavat Akseli Makkonen ja Aida Paukku. Turnauksen kärkinimet miehissä ovat Puolan Krystian Kisiel (#1) ja Adrian Sloninka (#3), Ranskan Pierre Bertrand (#5), Belgian Christoff Eilers (#2) ja Latvian Deniss Marcinkevičs (#4). Naisissa Puolan kärkinimet Elzbieta Mielczarek (#2), Monika Swalek (#7) ja Weronika Szynal (#4) sekä Ranskan Elvina Vidot (#3).
Suomen miehistä Ari Lahtinen ja Olli Kytöviita ovat samassa lohkossa. Lohkosta löytyvät myös Puolan Sloninka ja Przemyslaw Knaz, jotka molemmat tarjoavat haastetta suomalaisille. Knaz voitti viimeksi Prahassa Bertrandin. Lohkon kolme parasta etenee ylempiin jatkopeleihin, joten helposta lohkosta ei voi puhua. Molemmilla on kuitenkin hyvällä ja vakaalla pelillä täydet mahdollisuudet. Kytöviidan sijoitukset ovat tänä vuonna jääneet kärjen ulkopuolelle, mutta viime vuonna vauhti oli parempaa. Tasaisena suorittajana tunnettu Lahtinen on jäänyt hopealle molemmissa tämän vuoden turnauksissaan, joten suunta on vahvasti kärkikamppailuihin.
Jouni Viitamäen lohkossa Belgian C. Eilers on kärkinimi. Eilersilla on kaksi turnausvoittoa ja pronssi jo tälle vuodelle, joten hän on kovassa nosteessa. Viitamäki on jäänyt palkintosijojen ulkopuolelle, mutta pystyy hyvin vahvaan ja tasaiseen peliin. Lohkosta löytyvät kuitenkin myös Slovakian Pavol Kuboško, joka on osoittanut olevansa pahimmillaan hyvin haastava vastus sekä viime vuoden EM-hopeamitalisti ja taukoa pitänyt Liettuan Mindaugas Dvylaitis. Näin Viitamäelläkään ei ole ihan helpointa tietä jatkopeleihin pedattuna.
Juha Oikarainen on samassa lohkossa turnauksen ykkösnimen, Krystian Kisielin kanssa. Taitavana ja vaihtelevaan pelityyliin pystyvänä pelaajana Kisiel on hyvin hankala voitettava, mutta Oikaraisen nopea ja kova pelityyli saattaa etenkin alkulohkossa löytää tarpeeksi tilaa erän jos toisenkin saamiseen. Lohkosta löytyy haastetta muutenkin. Viron Ališher Hožanijazovin ja Slovakian Stefan Marcin ovat molemmat suhteellisen tasaisesti kärkipelien tienoilla. Hožanijazovilla hopea viime kesän Latvian turnauksesta, Marcinilla tasaisesti top-16 sijoja.
Miehissä kärjen takana kärkkyy useita tuttuja nimiä. Ranskan Franck Bouilloux ja Belgian Jelle Stuer ovat tällä kertaa samassa lohkossa Latvian Marcinkevicsin ja Ranskan Bertrandin kanssa. Kärkikolmikossa on siten tiukkaa ja myös tässä lohkossa onnistumista tarvitaan. Lohkossa on myös Liettuan nuori tulokas, Nojus Vaicekauskas, jolla varmasti riittää intoa nousta Dvylaitiksen rinnalle Liettuan edustajiston huipulle.
Naisissa Suomen Jaana Pesari hakee parannusta Pajulahti Gamesin neljänteen sijaan. Vastassa on jälleen tuttuja ja kovia nimiä. Pesarin peli oli vakaata jo Pajulahdessa eikä sijoittuminen kärkikolmikkoon jäänyt kauas. Tällä kertaa alkulohkossa vastassa on turnaukseen kärkipaikalta tuleva Puolan Mielczarek sekä Belgian P. Eilers. Eilersista ei ole vastusta Pesarin vakaalle ja vahvalle pelille, mutta kohtaaminen Mielczarekin kanssa tulee olemaan mielenkiintoinen. Pesari ja Mielczarek ovat molemmat pitäneet taukoa kansainvälisiltä kentiltä perhesyistä, Mielczarek on nähty viime vuosina muutamia kertoja turnauksissa, viime vuodesta alkaen jo useammin. Kohtaaminen jo varhaisessa vaiheessa voi olla Pesarille eduksi.
Pesarin lisäksi kärkipaikkoja hakevat Latvian Elīze Strazdiņa, Tšekin Iva Karásková ja Slovakian Kristina Cesnaková. Strazdiņa ja Cesnaková ovat yleensä jääneet kärkipelien ulkopuolelle. Tässä turnauksessa pelaajien vähäinen määrä antaa heille paremmat mahdollisuudet sijoitusten parantamiseksi. Karáskoválla on hyviä sijoituksia, myös tältä vuodelta, joten hänet voidaan nähdä kärkkymässä palkintosijojen ulkopuolella.