- Etusivu
- Lajit
- Pöytätennis
- Uutiset
- Yle: Aino Tapolalla hyvät mitalimahdollisuudet Los Angelesin paralympialaisissa – ”Pidettiin tarpeeksi kovaa meteliä”
Yle: Aino Tapolalla hyvät mitalimahdollisuudet Los Angelesin paralympialaisissa – ”Pidettiin tarpeeksi kovaa meteliä”
16.6.2025

Uutinen julkaistu alunperin sivustolla Yle.fi
Vuosikaudet ”väärässä” luokassa pelannut Tapola saa nyt keskittyä paralympialaisissa samantasoisiin vastustajiin.
Parapöytätennispelaaja Aino Tapola sai kesän aluksi hyviä uutisia. Kansainvälinen pöytätennisliitto ITTF ilmoitti, että Los Angelesin paralympialaisten ohjelmaan lisätään naisille vammaluokka 1, kun aikaisemmin vammaluokat 1 ja 2 ovat olleet yhdistettyinä.
Tämä on johtanut epäoikeudenmukaiseen kilpailutilanteeseen, kun kaikkein vaikeimmin vammaiset luokan 1 pelaajat ovat joutuneet vastakkain paremman toimintakyvyn vammaluokka 2:n pelaajien kanssa.
Luokan 1 pelaaja Tapola jäikin sekä Tokion että Pariisin paralympialaisissa alkupeleihin. Parhaansa hän on silti tehnyt.
– Minun pelityylini on kehitetty alusta asti siihen, että pystyn kilpailemaan tässä yhdistetyssä luokassa. Olen saanut menestystäkin, mutta kyllä kilpailu kovenee koko ajan ja fyysisen rajoitteen huomaa näitä kakkosluokan naisia vastaan, Tapola miettii.
– Olen toimintakyvyltäni ykkösluokan yläpäässä, mutta selkeästi heikompi kuin kakkosluokan pelaajat. Sitten on taas niitä, joilla on vielä vaikeampi vamma kuin minulla ja heillä ei ole ollut mitään mahdollisuuksia pärjätä siinä yhdistetyssä luokassa.
Kansainvälinen liitto toimi vihdoin
Tapolan mukaan luokan 1 pelaajat olisivat jo pitkään täyttäneet Kansainvälisen paralympiakomitean IPC:n vaatimukset omasta luokasta, mutta vasta nyt asiat nytkähtivät eteenpäin.
– Asia ei koskaan edennyt niin pitkälle, että meidän kansainvälinen liittomme olisi hakenut luokkien erottamista, mutta nyt alkuvuoden puolella se saatiin lobattua sitten läpi. Varmaan sen takia, että pidettiin tarpeeksi kovaa meteliä siitä aiheesta, Tapola arvelee.
Luokkien 1 ja 2 yhdistäminen aikanaan perustui siihen, että vaikeavammaisia urheilijoita on ollut aiemmin vähemmän kuin lievempivammaisia ja luokan 1 osallistujamäärät olisivat olleet pieniä.
– Kun vaikeavammainen ihminen on toisen henkilön avun varassa, on monesti hankalaa päästä harrastamaan puhumattakaan siitä, että pystyisi treenaamaan niin paljon, että pääsisi kilpailemaan kansainvälisesti. Esimerkiksi Afrikan maissa ja monessa Aasian maassa terveydenhuoltokin on niin kehittyvässä vaiheessa, että minun vammatasollani ei olisi selviämismahdollisuuksia.
Raha ratkaisee
Yhtenä kompastuskivenä on tietenkin myös raha. Kun vaikeavammaiset urheilijat eivät pysty matkustamaan ilman avustajaa, tulee kisamatka kalliiksi.
– Sitten on ollut vaikea päästä kansallisten lajiliittojen tuen piiriin, koska he haluaisivat mieluummin lähettää samalla rahalla kaksi vähän vammattomampaa urheilijaa. On myös voitu ajatella, että ei näitä ykkösluokan naisia kannata lähettää kilpailuihin, koska ei ole mitalimahdollisuuksia yhdistetyssä luokassa, Tapola miettii.
– Tämä päätös nyt varmasti mahdollistaa sen, että nyt myös vaikeavammaisimpia naisurheilijoita aletaan lähettää kansainvälisiin kilpailuihin.
Vertailukohta löytyy parapöytätenniksen pystyluokasta.
– Kaikista vaikeimmin vammaisten kävelevien naisten luokka kuusi oli aikanaan yhdistettynä luokkaan seitsemän. Kun sitten luokka kuusi irrotettiin paralympialaisissa omakseen, oli siinä parin vuoden päästä enemmän pelaajia kuin luokka seitsemässä, Tapola huomauttaa.
Kohti Los Angelesia
Vuoden 2022 MM-hopeamitalisti ja vuoden 2023 EM-pronssimitalisti Tapola aikoo nyt tahkota kansainvälisiä kisoja. Kauden päätavoite on marraskuun EM-kisat. Ensi vuonna käydään MM-kisat, vuonna 2027 taas EM-kisat ja sitten ollaankin jo lähellä Los Angelesin paralympialaisia 2028. Sinne Tapola katsoo hyvällä mielellä.
– Nyt voi oman treenin sitten kohdistaa näihin luokka 1:n vastustajiin ja kehittää omaa peliä sen mukaisesti. Ennen on joutunut aina treenaamaan sillä mielellä, että joutuu enimmäkseen pelaamaan niitä kakkosia vastaan. Tämä poikkeaa vammattomien pingiksestä niin, että meillä on joka luokka vähän oma lajinsa taktisen pelin suhteen.
Maailmanrankingissa luokassa 1 Tapola on nyt kakkosena puolalaisen Dorota Buclawin jälkeen. Eroa ei ole paljon, ja Tapola on pystynyt voittamaankin Buclawin viimeisissä neljässä kohtaamisessa, viimeksi Slovenian kansainvälisissä kilpailuissa toukokuussa.
– Pystyn pelaamaan aika itsevarmasti ja toteutan sitä omaa taktiikkaa Buclawia vastaan. Hänen peliään olemme analysoineet varmasti kaikista pelaajista eniten ja se on nyt se suurin kiintopiste tässä tulevien vuosien varrella. Varmasti myös muista maista tulee kovaa vauhtia muita naisia. Kiva nähdä, millaisia pelaajia vielä tulee vastaan, Tapola tuumaa.