- Etusivu
- Seuroille ja liitoille
- Avoimet ovet infopankki
Avoimet ovet infopankki
Mitä tehdä, kun olette käynnistämässä erillistä soveltavan liikunnan tai paraurheilun ryhmää omassa urheiluseurassanne tai valmistautumassa ottamaan yksittäisiä toimintarajoitteisia liikkujia mukaan seuratoimintaan?
Kehittämismalli inklusiiviseen seuratoimintaan
1. Suunnittele
Pohdi etukäteen, kenelle ja millaista toimintaa alueelta puuttuu. Kuinka monta osallistujaa otetaan mukaan? Voivatko ryhmään osallistuvat tuoda mukanaan henkilökohtaisen avustajan, vai toimiiko ryhmä vetäjän ja apuohjaajan/-ohjaajien voimin? Otetaanko osallistujat mukaan kaikille avoimeen toimintaan vai perustetaanko erillinen ryhmä?
Onko mahdollista tarjota ilmainen kokeilukerta tai -jakso? Soveltavan liikunnan ryhmän ei tarvitse olla maksuton – maksut voivat olla samat kuin muissakin seuran ryhmissä. (Suositus: henkilökohtaisesta avustajasta ei peritä maksua.) Mieti toiminnalle sopiva nimi ja nimeä seuraan yhteyshenkilö, joka vastaa soveltavasta liikunnasta.
Tutki esteettömyyttä ja saavutettavuutta:
- Onko toiminta ajallisesti, sijainniltaan, taloudellisesti ja viestinnällisesti saavutettavaa?
- Ovatko seuran toimintatavat ja olosuhteet osallistumista mahdollistavia vai estäviä?
- Ovatko harjoituspaikka ja sen fasiliteetit esteettömiä?
- Erinomainen apuväline esteettömyyden tarkasteluun on Esteetön ja saavutettava liikuntatapahtuma -tarkistuslista. Tarkistuslistan löydät täältä.
Laadi kausisuunnitelma ja varmista jatkopolut seurassa. Jatkopoluilla tarkoitetaan sitä, että harrastajilla on mahdollisuus siirtyä esimerkiksi yleisiin ryhmiin taitojen ja motivaation kehittyessä tai että esimerkiksi yli-ikäisille löytyy jatkopaikka vaikkapa aikuisten harrasteryhmästä.
2. Etsi kumppaneita
Pyörää ei tarvitse keksiä uudestaan. Selvitä, mitkä muut seurat tai toimijat järjestävät samankaltaista toimintaa – heiltä saat varmasti arvokkaita vinkkejä. Näitä seuroja löytyy muun muassa Suomisportin Sporttihausta. Pääset Sporttihakuun tästä.
Myös lajiliitot ja liikunnan aluejärjestöt tarjoavat asiantuntemusta toiminnan käynnistämiseen. Oman kunnan soveltavan liikunnan vastaavalta voi kysyä neuvoja – tämä voi myös avata mahdollisuuksia taloudelliseen tukeen, sillä osa kunnista tukee soveltavaa liikuntaa järjestäviä toimijoita.
Paralympiakomitean kautta löydät myös erilaisia tukimuotoja, kuten Startti-stipendi ja Ahos-apuraha. Apurahoihin voit tutustua tarkemmin täällä.
Urheilun ja liikunnan apuvälineisiin liittyen saat neuvoja ja välineitä käyttöösi Paralympiakomitean apuvälinetoiminnasta. Lisätietoja liikunnan apuvälineistä löydät täältä.
3. Käynnistä toiminta
Toiminnan lähtökohtana on, että jokainen pääsee mukaan ja voi onnistua. Inklusiivisessa (kaikille avoimessa) seurassa jokainen kokee kuuluvansa joukkoon ja tuntee itsensä tervetulleeksi. Inkluusio tarkoittaa, että kaikilla on yhdenvertaiset mahdollisuudet osallistua toimintaan – oli rooli sitten liikkuja, urheilija, vapaaehtoinen tai ohjaaja. Ihmisten erilaisuus ja moninaisuus nähdään rikkautena ja mahdollisuutena kehittää toimintaa.
Tutustu Olympiakomitean Lasten ja nuorten laatulupaukseen YouTubessa: Otan kaikki mukaan -video löytyy täältä.
Ohjaajatarvetta ei kannata yliarvioida. Seuran ei tarvitse huolehtia jokaisen osallistujan henkilökohtaisesta avusta – siihen osallistuja voi saada henkilökohtaisen vapaa-ajan avustajan vammaispalvelulain perusteella. Ohjaajien ei tarvitse olla soveltavan liikunnan tai paraurheilun ammattilaisia – seuran omat ohjaajat ja valmentajat voivat ohjata myös moninaisten liikkujien ryhmiä.
Aiheesta kiinnostuneet ohjaajat voivat osallistua soveltavan liikunnan perusteet -koulutukseen tai Paralympiakomitean työpajoihin. Koulutustarjontaan voit tutustua täältä. Ahos-apurahaa voi hakea ohjaajien koulutuksiin, opintomatkoihin tai valmiisiin koulutuskokonaisuuksiin.
4. Tiedota
Paikallinen markkinointi on avainasemassa: ole yhteydessä esimerkiksi vammaisyhdistyksiin, kunnan soveltavan liikunnan vastaavaan, mahdolliseen Valtti-koordinaattoriin, kouluihin, päiväkoteihin, vanhempainyhdistyksiin, asumisyksiköihin sekä fysio- ja toimintaterapeutteihin. Myös paikalliset tiedotusvälineet saattavat kiinnostua uudesta toiminnasta.
Muistakaa mainostaa toimintaa laajasti myös seuran verkkosivuilla ja sosiaalisessa mediassa – aivan kuten muitakin ryhmiä. Ilmoita seuran soveltavan liikunnan ja paraurheilun toiminta Suomisportin Sporttihakuun. Pääset Sporttihakusivuille täältä.
Vältä eri vammojen luettelemista markkinoinnissa – tämä johtaa helposti umpikujaan. Usein toiminta soveltuu yllättävän laajalle joukolle ilman erityisiä rajauksia. Mainitse kuitenkin, onko kyseessä harrastusryhmä vai tavoitteellisempi toiminta. On tärkeää, että mainoksessa on yhteyshenkilö, jolta saa lisätietoa. Ilmoita myös, voiko toimintaan osallistua oman avustajan tai tukihenkilön kanssa.
Lisää vinkkejä aiheeseen löydät osiosta Apua markkinointiin.
5. Arvioi toimintaa
Seuraa osallistujamääriä, kerää palautetta ja osallista osallistujia toiminnan kehittämiseen. Kohtele toimintarajoitteisia liikkujia kuten muitakin seuran jäseniä. Soveltavan liikunnan ja paraurheilun tulee näkyä yhdenvertaisesti myös seuran muissa toiminnoissa – verkkosivuilla, viestinnässä ja juhlatilaisuuksissa.