- Etusivu
- Lajit
- Paraboccia / boccia / bocce
- Uutiset
- Pitkän bocciauran pelanneet Onerva Uuttera ja Teemu Mäkinen ottelivat Pohjoismaiden mestareiksi Reykjavikissa – Suomelle yhteensä 12 PM-mitalia
Pitkän bocciauran pelanneet Onerva Uuttera ja Teemu Mäkinen ottelivat Pohjoismaiden mestareiksi Reykjavikissa – Suomelle yhteensä 12 PM-mitalia
23.5.2025

Suomea boccian Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa Islannin Reykjavikissa edustanut 13 urheilijan joukkue toi toukokuussa kotiin yhteensä 12 PM-mitalia: 4 kultaa, 6 hopeaa ja kaksi pronssia. Henkilökohtaisissa kilpailuissa luokan 3 kultaa voittaneelle mänttäläiselle Onerva Uutteralle yksilömestaruus oli monikymmenvuotisen bocciauran ensimmäinen, luokan 3S lempääläiselle Teemu Mäkiselle taas mestaruuksia on kertynyt jo useita.
Kahden vuoden välein kilpailtavat boccian Pohjoismaiden mestaruuskisat järjestettiin tällä kertaa Islannin Reykjavikissa 16.–18. toukokuuta.
Kilpailuissa pelattiin sekä henkilökohtaiset kilpailut että pari- ja joukkuekilpailut, joissa kaikissa oli mukana edustajia Suomen 13 urheilijan joukkueesta. Joukkue voitti Reykjavikista yhteensä 12 PM-mitalia: 4 kultaa, 6 hopeaa ja 2 pronssia.
Henkilökohtaisissa turnauksissa kultaan ylsivät joukkueen konkarikaartilaiset Onerva Uuttera luokassa 3 ja Teemu Mäkinen istumaluokassa 3S. Lisäksi Suomelle saatiin kaksi Pohjoismaiden mestaruutta parikilpailuista, joissa Jari Rummukainen vei kouruluokan voiton yhdessä färsaarelaisen Áki Joensenin kanssa ja Raimo Nevanen otti luokan 3S voiton islantilaisen parinsa Kolbeinn Skagfjörðurin kanssa.

Ensimmäinen henkilökohtainen PM-voitto maistui mänttäläiselle Onerva Uutteralle
Onerva Uuttera päätyi aikoinaan boccian pariin jo 1990-luvun alussa. Kansallisella tasolla pitkään pelattuaan Uuttera aloitti PM-uransa ensin toimitsijan tehtävissä, kun Suomessa järjestettiin PM-kotikisat Lappeenrannassa vuonna 2004.
– Seuraavaksi lähdin ystävälleni Maire Markkulalle peliavustajaksi Tanskan kisoihin. Sen jälkeen sain kansainvälisen luokituksen ja pääsin itsekin eteenpäin kisaamaan, Uuttera kertaa etenemistään 2000-luvun mittaan.
Nyt Islannin kisamatka toi vihdoin omalla peliuralla kirkkaimman kruunun myös henkilökohtaisessa turnauksessa.
– Tunnelma Reykjavikissa oli aivan mahtava, ja henkilökohtaiset pelit menivät hienosti, kun kaikki voitin. Isoin jännitys oli ensimmäisessä knock out -pelissä, jossa oikein tärisin ja vapisin, kun jännitti niin paljon – vaikkei tällä iällä pitäisi enää niin jännitellä, Uuttera naurahtaa Tanskan Victor Nielseniä vastaan pelaamastaan ottelusta, ja jatkaa:
– Voitin kuitenkin. Viimeiseen erään lähdin tappioasemasta, mutta vastustaja epäonnistui aloituksessaan ja se satoi sitten minun laariini.
Finaalissa Uuttera kohtasi Norjan nuoren Svein Magnus Vadtvedtin, ja peliuran ensimmäinen kultamitali irtosi pistein 2–5. Aiemmin Uutteralla oli hallussaan henkilökohtaisista turnauksista PM-hopeaa ja -pronssia.
– Loppujen lopuksi selvä voitto tällä kertaa, ei ihan pisteestä kiinni, Uuttera kuittaa ottelun.
Joukkuekultaa Uutteralla on taskussaan aiemmilta vuosilta jo kolme kappaletta. Hän kilpaili myös Reykjavikissa luokan 3 joukkuekilpailuissa, joista tällä kertaa irtosi hopeaa yhdessä vantaalaisen Jouko Lumpeen ja salolaisen Eero Oikarisen kanssa.
– Tietenkin harmittaa, ettei joukkueena pystytty uusimaan voittoamme, kun olemme saaneet samalla joukkueella jo kaksista edellisistä kisoista kultamitalit. Nyt jäi vähän vajaaksi, kun emme ole päässeet tänä vuonna valmistavalle leirille harjoittelemaan yhdessä, Uuttera sanoo.
Vaikka bocciamenestys ei Mäntän Seudun Invalidien edustajan mukaan olekaan ikäkysymys, Uuttera sanoo epäilevänsä uransa jatkumista tuleviin PM-kilpailuihin.
– Kun nyt voittamani Norjan Vadtvedtin – minun vuosiini verrattuna nuoren pojan – isä tuli lentokentällä lähtiessä huikkaamaan, että tavataan taas kahden vuoden päästä, sanoin että tuskinpa tavataan. Mutta heidän mielestään minusta näkee, että kyllä vielä kentällä kohdataan, joten katsotaan nyt sitten, jos olen vielä terveenä.

Teemu Mäkinen vei luokkansa voiton varmoin ottein, vaikkei odottanut tältä vuodelta mestaruutta
Uutteran tavoin myös Suomen toinen henkilökohtainen mitalisti, luokassa 3S kultaa voittanut Teemu Mäkinen aloitti peliuransa jo 1991.
– Taisi mennä ihan niin, että minut pyydettiin paikallisiin treeneihin mukaan katsomaan, ja sitten jäin sinne, Tampereen Seudun Invalidien riveissä kotimaassa pelaava Mäkinen muistelee päätymistään lajin pariin.
Ensimmäiset PM-kilpailut olivat edessä 7 vuotta myöhemmin 1998. Vaikka mitaleita on sittemmin PM-uran aikana kertynyt – myös jo useampi mestaruus – Mäkinen ei tänä vuonna pitänyt itseään ennakkosuosikkina.
– En kauheasti itseltäni varronnut, kun ei ole tullut nyt kovin aktiivisesti treenattua viimeiseen pariin vuoteen – siihen nähden meni siis tosi hyvin, Mäkinen naurahtaa omista kisoistaan.
Kilparutiini ja varma ote nahkaiseen bocciapalloon näyttävät kuitenkin säilyneen Mäkisellä hyvin myös edellisten, vuoden 2023 PM-kilpailuiden jälkeen, joista palkintokaappiin tuli henkilökohtaisista peleistä hopeaa ja parikilpailussa kultaa.
Tällä kertaa hän kohtasi finaaliottelussaan tutun vastustajan, norjalaisen Vider Johansenin, ja tykitti lopulta pallot kentälle kovalla 8–0 piste-erolla hopeamitalistiin.
– Ottelu oli kyseistä kaveria vastaan melko normaali – pisteistä huolimatta tiukka, lempääläinen kiteyttää.
Vieläkö moninkertaisella mestarilla riittää intoa tavoitella lisää mitaleita tulevissa PM-kilpailuissa?
– Vielä on vaikea sanoa… Mutta todennäköisesti.
Pohjoismaiden mestaruus on toistaiseksi korkein etappi monille boccianpelaajille
Boccia on paralympialaji, mutta paralympiatasolla kilpailevat vain kaikkein vaikeavammaisimmat pelaajat. PM-kilpailuissa arvokilpailumitaleista pääsevät pelaamaan myös lievempivammaiset pelaajat, jotka kuuluvat PM-luokituksessa luokkiin 3–4. PM-kilpailut ovat tällä hetkellä ainoat luokkien 3–4 pelaajille tarjolla olevat kansainväliset kilpailut.
PM-kilpailuissa paralympialaisten luokista BC1:n ja BC2:n pelaajat kuuluvat luokkaan 1 ja BC3:n pelaajat PM-kilpailujen luokkaan 1 kouru. BC4-luokan pelaajat kuuluvat PM-kilpailuissa luokkaan 2.
Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska, Islanti ja Färsaaret järjestävät boccian PM-kilpailut vuoron perään kahden vuoden välein siten, että kunkin maan järjestämisvuoro osuu kohdalle 12 vuoden välein.
Suomessa PM-kilpailut on järjestetty vuonna 1992 Porissa, 2004 Lappeenrannassa ja 2016 Nastolan Pajulahdessa.
Edellisistä, vuonna 2023 Norjan Vejenissä järjestetyistä PM-kilpailuista Suomen tuolloinen 10 urheilijan joukkue saavutti yhteensä 10 mitalia: 5 kultaista, 3 hopeista ja 2 pronssista.
Seuraavan kerran boccian PM-mitaleista mittelöidään Ruotsissa vuonna 2027. Kotimaassa bocciaturnauksia on tarjolla runsaasti ympäri Suomen. Laji on suosittu erityisesti invalidi- ja eläkeläisyhdistysten parissa.
Kasvussa oleva suomalainen paraboccia taas on keskittynyt enemmän pääkaupunkiseudulle, ja kansainvälisiä paralympiaranking-kilpailuja kiertää tällä hetkellä jo useampi Los Angelesin paralympialaisiin 2028 tähtäävä urheilija.
Boccian Pohjoismaiden mestaruuskilpailut
16.–17.5.2025
Suomen mitalit
Kultaa
- Teemu Mäkinen, luokka 3S
- Onerva Uuttera, luokka 3
- Suomi /Färsaaret, Jari Rummukainen ja Áki Joensen, luokka 1 kouru, parikilpailu
- Suomi /Islanti, Raimo Nevanen ja Kolbeinn Skagfjörður, luokka 3S, parikilpailu
Hopeaa
- Jari Rummukainen, luokka 1 kouru
- Tuija Sinisalo, luokka 2
- Jorma Naroma, luokka 4
- Tuija Sinisalo & Marko Ylikleemola, luokka 2, parikilpailu
- Jouko Lumme, Eero Oikarinen & Onerva Uuttera, luokka 3, joukkuekilpailu
- Jorma Naroma, Timo Kaapu & Leo Virtanen, luokka 4, joukkuekilpailu
Pronssia
- Raimo Nevanen, luokka 3S
- Matti Kingelin & Teemu Mäkinen, luokka 3S, parikilpailu
Katso kaikki mitalisijoitukset
Molempien pelipäivien livestream-lähetykset Paraboccia Icelandin Youtube-kanavalla
Suomen joukkue
Pelaajat, luokka 1 (kouru)
- Jari Rummukainen, Joensuu
- Iida Nivajärvi, peliavustaja
Pelaajat, luokka 2
- Tuija Sinisalo, Pirkkala
- Jaana Törmä, Rauma
- Marko Ylikleemola, Rauma
Pelaajat, luokka 3
- Jouko Lumme, Vantaa
- Eero Oikarinen, Salo
- Onerva Uuttera, Mänttä
Pelaajat, luokka 3S (istumaluokka)
- Matti Kingelin, Kurikka
- Raimo Nevanen, Seinäjoki
- Teemu Mäkinen, Lempäälä
Pelaajat, luokka 4
- Timo Kaapu, Nokia
- Jorma Naroma, Pirkkala
- Leo Virtanen, Akaa
Joukkueenjohto
- Eero Lumme, joukkueenjohtaja
Avustajat
- Pertti Gustafsson
- Antti Lumme, avustaja
- Jenni Kaunismäki-Laitila, avustaja
- Jorma Makkonen, avustaja
- Ritva Makkonen, avustaja
- Lasse Mäkinen, avustaja
- Sirpa Passi, avustaja
- Nina Pirilä, avustaja
Suomesta kilpailuissa on mukana myös tuomarina toimiva Harri Lindblom.

Kuva: Suomen Paralympiakomitea. Alarivissä vasemmalta: Jouko Lumme, Matti Kingelin, Raimo Nevanen, Teemu Mäkinen, Marko Ylikleemola, Tuija Sinisalo. Ylärivissä vasemmalta: Eero Oikarinen, Onerva Uuttera, Leo Virtanen, Jorma Naroma, Timo Kaapu. Kuvasta puuttuu: Jari Rummukainen, Iida Nivajärvi, Jaana Törmä.